Home Activitati CPNT De-ale lui Tanase - Umblatul

InregistrareAbonare newsletter
Joomla : CPNT Brasov
Banner
De-ale lui Tanase - Umblatul PDF Imprimare Email
Publicat de Razvan Murariu   
Index articol
De-ale lui Tanase - Umblatul
Page 2
Page 3
Page 4
Page 5
Page 6
Toate paginileIncaltamintea este elementul de baza al drumetului. Starea de bucurie sau de durere depinde într-o mare masura de ea.


ImageImageImage


Din pacate, sau din fericire, încaltamintea universala nu exista, astfel ca alegerea trebuie facuta cu multa chibzuinta, în functie de disciplina, sezon, dificultatea terenului, etc.

ImageImageImage

Primul si cel mai esential lucru de stiut este: cum calca  picioarele tale ? Executia pasului se compune din mai multe faze: atacul (cu calcâiul), desfasurarea (cu laba piciorului) si  împingerea (cu degetele).

Image

Dintre toate acestea, prima faza este cea mai traumatizanta: forta suportata de calcâi poate ajunge la 3 ori masa corpului! Desfasurarea poate fi neutra, cu exteriorul sau interiorul piciorului. Pozita standard a ansamblului tibia-peroneu se numeste pronatie , si contrar celor anuntate cu surle si trâmbite de catre anumiti fabricanti de articole de alergare, pronatia este normala!  Inclinarea ansamblului tibia-peroneu  usureaza absortia socurilor rezultate din atacul  calcâiului. Excesul de pronatie (numit supra-pronatie - over-pronation în engleza) sau absenta de pronatie, (numita sub-pronatie sau supinator - under-pronation sau supination) sunt  daunatoare corpului. Multe din problemele de spate îsi gasesc originea în aceste mici detalii!
ImageImageImageImageAceste deviatii de la normalitatea numita pronatie se combina între ele: 75 % din populatie are un picior pronator si unul supra  sau sub  pronator! Altfel spus corectarea cu talpi interioare adecvate este necesara doar la un picior. Sfatul unui podolog este demn de luat în seama mai ales daca te doare spatele în mod anormal si daca talpa încaltarilor tale prezinta o uzura neobisnuita pe exteriorul calcâiului si interiorul vârfului. Momentul cel mai favorabil pentru alegerea si încercarea încaltamintei este seara, când piciorul ajunge la volumul lui maxim dupa o zi de efort.E preferabil sa fie mai mare decât prea mica!

ImageImageImage

Indiferent de forma piciorului tau (grec sau roman) sau de largimea lui (îngust, mijlociu sau larg), este important ca testul  de lungime sa-l faci ca-n desenul de mai sus, sireturile fiind desfacute, bine înteles!

Precum arata schemele de mai jos, fabricarea unei ghete de munte este o succesiune de operatii de asamblare a foarte numeroase elemente, a caror automatizare este rar posibila. Aceasta explica, partial, costul ridicat al unei ghete de munte de calitate. Nu uita ca o plimbare de 10 km reprezinta cam 13000 de flexiuni ale ghetei, altfel spus, niste eforturi fizice deosebite, care provoaca în mod inevitabil diminuarea calitatilor initiale. Conservarea lor, sau cel putin, întârzierea pierderii lor, nu poate fi posibila decât gratie unei întretineri regulate si de calitate.

ImageImageImage

Materialul cel mai nobil, pielea, este folosit la fabricarea unei ghete de calitate. Ea este perfecta combinatie între suplete, rezistenta, impermeabilitate si respirabilitate. Pielea propriuzisa trebuie trata cu crema cel putin înainteafiecareiiesiri pe munte, dupa ce a fost spalata, curata si uscata în prealabil.  NU DA NICIODATA CU CEARA O PIELE UMEDA! Cusaturile pot fi protejate cu produsul numit seam grip , care poate fi folosit si pe cusaturile cortului sau rucsacului.

ImageImageImage

Aparitia membranelor zise etanso-respirabile, care folosesc toate în denumirea lor comeciala sufixul "-tex" nu raspund întotdeauna asteptarilor promise. Etanseitatea este mai ales evidenta în domeniul "olfactiv"! In orice caz, tratarea curativa a pieli acestor ghete impune folosirea unor produse de calitate. Evita deci produsele naturale gen grasime de gâsca sau similare, care dau suplete pielii si favorizeaza deschiderea porilor acesteia, dar mai ales care pot fi daunatoare bunei functionari a membranei.


Protectie si igiena  Nu folosi decât o soseta, eventual una cu pereti  dubli care te protejeaza împotriva frecusurilor provocatoare de besici. Sosetele, de preferinta din lâna amestecata cu fibre sintetice, care asigura rezistenta la uzura, sunt preferabile bumbacului. In orice caz, nu folosi mai mult de doua zile consecutive aceleasi sosete! (Nota: Totusi se recomanda, in lipsa acelei sosete cu pereti dubli, o soseta de bumbac si una de lana - Thomas)

Preventiv, încearca ghetele mai multe zile înainte de prima tura si protejeaza calcâiul si degetele cu leucoplast sau produse specifice, dar mai scumpe (Nota: sau mai bine pastreaza leucoplastele ieftine - URGO ;LEUCOPLAST - doar in cazul in care faci bashici/rani. De la mers - transpiratie, frecare - se pot desprinde leucoplastele si mai rau te rod decat sa te ajute - Thomas).

ImageImageImage

La urcus nu strânge sireturile pâna sus, da cât mai multa libertate gleznei. In schimb la coborâre, blocheaza-le pâna sus, astfel piciorul nu bate în vârful ghetei. Daca ai genunchi de june-prim poti s-o iei la vale t(r) opaind. Dar nu te sfatuiesc. Las-o domol si foloseste-te eventual de bete, habar n-ai cât comod poate fi! SPALATUL PICIOARELOR, DE DOUA ORI PE ZI, LA PRANZ SI SEARA, INDIFERENT DE CONDITIILE METEO,ESTE O NECESITATE ABSOLUTA.Seara, dupa ce le-ai uscat în mod convenabil, poti aplica talc sau o crema de întretinere.Scule specifice de iarna. Deplasarea pe munte pe timp de iarna este conditionata de calitatea zapezii. Limba eschimosilor contine în jur de 1000 de cuvinte care definesc tot atâtea calitati de zapada! Avansarea pe zapada moale este extrem de anevoioasa fara rachete sau schiuri. Rachetele moderne permit un mers natural cu orice tip de încaltaminte, cântaresc în jur 2 kg perechea si sunt usor de transportat pe rucsac. Sunt dotate cu coltari specifici care permit traversarea pe zapezile înghetate, chiar daca, uneori, înclinarea pantei obliga gleznele la o gimnastica aparte!
Image Image Image

Daca mersul pe zapada cu rachetele nu raspunde ideei pe care ti-o faci despre placerea de a parcurge muntele înzapezit, alege schiul. Clasificarea schiurilor de tura se face în functie de tipul de încaltaminte si de legatura folosit. Claparii si ghetele de schi de tura pot fii folositi numai pe legaturi de coborâre (prin intremediul  unui adaptator) sau pe cele zise de tura ( care lasa calcâiul liber la urcare si-l blocheaza la coborâre). Anumite legaturi de tura te vor obliga sa cumperi ghetele care functioneaza doar cu acestea. Echipamentele descrise pâna aici sunt cele mai raspândite în regiunile alpine europeene sau nord-americane.

ImageImage


Legatura Dynafit, de exemplu, te  obliga sa folosesti "clapari" dotati de diblurilele speciale care solidarizeaza tot ansamblul. Este legatura cea mai folosita în competitiile de schi-alpinism . Printre legaturile clasice de tura, Silvretta este fara îndoiala marca cea mai cunoscuta si modelul de mai jos, Pure, demnul urmas al celebrei Saas Fee , o legatura cu cablu care aceta orice tip de încaltaminte de munte, inclusiv ghetele de catarare din piele. Adaptatorul de tura este folosit în legaturile de coborâre .

ImageImage

Toate aceste legaturi pot fi montate pe orice schiu alpin sau de coborâre, dar exista modele specifice de tura care sunt mai polivalente, tolerante si mai usoare. Gratie lor, ai posibilitatea de a lasa în spatele tau superbe si rotunde curbe demne de Courbet. Dar nu-ti fa prea mari iluzii, de cele mai multe ori, schiul de tura se aseamana cu niste simple si vulgare traversari / conversiuni. Cauzele sunt doua: rucsacul încarcat din spinare si calitatea schimbatoare a zapezii: înghetata sus, excelenta la mijloc, proasta jos. Dar în nici un caz nu uita ca nu exista zapada proasta, ci doar schiori mediocri!:)

Image

Daca (,) consideri schiul pe munte doar ca mijloc de deplasare, ceea ce si este în realitate,  investitia într-un echipament specific turelor pe schiuri, nu îsi are deloc justificare. In afara muntilor Fagarasi, Piatra Craiului si Retezat, care prezinta un relief pronuntat alpin, toate celelalte zone muntoase sunt accesibile cu echipamente asemanatoare cu cele folosite în tarile scandinave sau de o anumita elita nord-americana, cautatoare si doritoare de simplicitate. Acest adjectiv descrie perfect echipamentele cunoscute sub numele de back-country. Schiurile, de exemplu, se aseamana cu cele de fond, sunt  înguste si au canturi metalice. Talpile pot fi netede, si atunci se folosesc piele de foca, sau cu desene numite solzi care au acelasi efect precum pieile.

ImageLegaturile, extrem de simple, îsi gasesc originea în normele nordice din anii 50, care se caracterizau prin largimea lor (71, 75 si 79mm) adica cea a vârfurilor patrate a talpilor.

Image

ImageImage

Astazi nu a mai supravietuit decât cea de 75mm, numita super telemark. Aceasta legatura implica folosirea unor modele speciale de ghete, cu talpa din cauciuc gen Vibram

ImageImage

cu vârful patrat si trei gauri care corespund cu cele trei cuie din legatura. Furca numita creasta de cocos strânge talpa în legatura. Exista în paralel un sistem de legaturi înguste  derivate din normele nordice SNS (Salomon Nordic System) si NNN (New Nordic Norm), denumite BC (Back Country) care par a fi adaptate schiului în afara domenilor pregatite mecanic. In realitate, aceste legaturi înguste nu împîng zapada lateral fata de schiu, precum legatura super-telemark.  Zapada patrunde între talpa si legatura unde se transforma în gheata. In plus, adaptarera coltarilor este comprimisa. Fiabilitatea acestor doua sisteme este fara repros: nici una dintre legaturi nu are piese în miscare, deci uzura mecanica prin frecare este nula.

In ceea ce ma priveste, de aproape 20 de ani am adoptat acest tip de echipament cu care am facut mai tot ce se poate face, în conditii normale, cu schiurile alpine sau de tura, inclusiv valea Malinului, traversare Alpilor si a Norvegiei de la nord la sud sau fata nordica a vârfului Aiguille du Goűter.

ImageImage

Se contureaza dincolo de ocean o noua disciplina, o combinatie între rachetele de zapada si schiurile traditionale, care  prezinta un interes cert în anumite conditii, mult mai numeroase decât s-ar parea la prima vedere. Aceste schiuri scurte masoara 120 sau 130 cm lungime pentru o latime minima de 11cm si au legaturi universale. Talpa este dotata cu o piele de foca  fixa. (Nota: Ideale as putea spune, dar scumpe pt zapezile noastre si puterea de cumpararea - Thomas)

Image Image

Solutia de compromis, este fara îndoiala o combinatie compusa din schiuri scurte de tip Jakt (120 cm lungime) cu talpa cu solzi si o legatura universala All Sports Free Heels fabricata de Stubai care accepta TOATE tipurile de ghete. 

Image

Pieile de foca sunt absolut necesar avansarii pe zapada. Daca la origine au fost, veritabil, din piele de foca, astazi ele sunt fabricate industrial. Exista trei tipuri, în functie de materialele folosite: mohair, sintetice si mixte. Cele din mohair sunt foarte alunecoase dar fragile. Cele sintetice sunt mai solide dar mai putina lunecoase (firul de nylon se despica cu timpul si agata  mai mult zapada). Cele zise mixte  combina avantajele precedentelor.

ImageImage

Toate sufera în contact cu zapada, mai ales cea de primavara extrem de abraziva, dar si cu crengile, iarba, pamântul, etc. Ranile  au tendinta de a forma gheata, mai ales în succesiunile de zapezi reci si calde. Remediul, în afara grijii permanente, este ceruirea lor cu un fart în tub de tip TF 90Toko.

ImageImage

Contrar celor ilustrate aici, sistemul de prindere la calcâi trebuie eliminat (frecusul este important si formeaza gheata). Pieile vor fi taiate rotund cu circa 10cm mai scurt decât schiul. Cât despre stocarea lor, chiar pe durata turei, desenul alaturat este suficient de explicit: plierea în 3 este preferabila celei în 2. Fa experienta pe vânt si vei întelege!

 

 Image ImageImage

Majoritatea turelor de iarna din Carpati nu prezinta dificultati deosebite care implica folosirea obligatorie a echipementelor tipice alpinismului. Totusi, uneori conditiile nivologice dicteaza întrebuintarea cel putin a coltarilor. Un model ultra-usor dintr-un aliaj aluminiu-magneziu, sub 300g, poate fi extrem de util. Dar sa te fereasca sfântu' sa te cateri pe stânci, i-ai dat gata cât zici VaiPioletul cu bat de schi incorporat este si el o buna solutie. Daca nu esti catarator de cascade de gheata, un piolet ultra-usor se impune, ca acest CAMP de 275g, perfect în oricare tura din tara. Foarte des vazut în mâinile ghizilor, un bun exemplu de sobrietate de urmat! Dar, scoate chinga aratata de sageata: daca esti prins într-o avalansa, pioletul devine o arma redutabila, chiar fatala precum a fost cazul la Bâlea în ajun de Craciun... (Nota: Nu este total indicata aceasta masura, caci in momentele de alunecare nedorita pe panta, momente de catarat in care folosesti si mana, etc. este necesar Langerman-ul - Dragonul cum I se mai spune - pt ca ajuta mana, te asigura ca nu scapi pioletul, etc. Dar, e-adevarat, trebuie sa fie facut cum trebuie si sa aiba o "cursa" care sa permita apucarea pioletului de orice parte fara a stanjeni miscarea - Thomas)

ImageImage

Pentru final, o rarirate si o smecherie de ghid. Raritatea este acest bat Black Diamond cu pumnal  zimtat care te poate scoate din situatii delicate la urcare sau te poate oprii în urma unei caderi vertiginoase. Smecheria este simpla de realizat: fixezi cu surubul de la mânerul batului o chinga plata (în ici un caz tubulara!) de 10mm latime si 50-60 cm lungime, dupa care faci cu ea un nod solid în jurul tubului. Astfel, când efectuezi o traversare, mâna de catre munte nu se gaseste, în mod obositor, la nivelul capului ci la cel mai acceptabil al cotului. Ture placute!www.garmont.com www.dynafit.at www.rottefella.com www.silvretta.de www.vibram.com www.e-karhu.net www.karhu.com www.asolo.com www.colltex.ch www.pomoca.com www.bdel.com www.tubbssnowshoes.com www.alpinasports.com www.camp.it www.charlet-moser.com www.nic-impex.com www.knradventuregear.com/lotions_wtrprfing/waterproofers/biwell www.nikwax.com www.mcnett.com www.hagan-ski.com www.freeheels.fi

Autor: Mihai Tanase, articol preluat de la www.alpinet.org

De-ale lui Tanase - Umblatul
 
 
English French German Romanian Hungarian
Banner
Banner
Banner
Banner