Incaltamintea este elementul de baza al drumetului. Starea de bucurie sau de durere depinde într-o mare masura de ea.

ImageImageImage

Din pacate, sau din fericire, încaltamintea universala nu exista, astfel ca alegerea trebuie facuta cu multa chibzuinta, în functie de disciplina, sezon, dificultatea terenului, etc.

ImageImageImage

Primul si cel mai esential lucru de stiut este: cum calca  picioarele tale ? Executia pasului se compune din mai multe faze: atacul (cu calcâiul), desfasurarea (cu laba piciorului) si  împingerea (cu degetele).

Image

Dintre toate acestea, prima faza este cea mai traumatizanta: forta suportata de calcâi poate ajunge la 3 ori masa corpului! Desfasurarea poate fi neutra, cu exteriorul sau interiorul piciorului. Pozita standard a ansamblului tibia-peroneu se numeste pronatie , si contrar celor anuntate cu surle si trâmbite de catre anumiti fabricanti de articole de alergare, pronatia este normala!  Inclinarea ansamblului tibia-peroneu  usureaza absortia socurilor rezultate din atacul  calcâiului. Excesul de pronatie (numit supra-pronatie – over-pronation în engleza) sau absenta de pronatie, (numita sub-pronatie sau supinator – under-pronation sau supination) sunt  daunatoare corpului. Multe din problemele de spate îsi gasesc originea în aceste mici detalii!
ImageImageImageImage