LOCALIZARE:
Munţii Perşani fac parte din Carpaţii Orientali.
Valea Şinca, continuată cu cea a Bîrsei, desparte la sud Munţii Perşani de masivele Făgăraş şi Piatra Craiului. La nord, Perşanii par a fi o prelungire a Munţilor Harghita, de care îi separă aliniamentul ce porneşte de la comuna Mereşti, trece pe la sud de localitatea Lueta, peste văile Vîrghişului şi Cormoşului, pînă la confluenţa acestuia din urmă cu Valea Fierarului. Limita lor estică se situează de-a lungul depresiunii Ţării Bîrsei (Culoarul Măieruş), continuată cu cea a Baraoltului, iar cea vestică este dată de către depresiunile Ţării Oltului (Făgăraşului) şi Homoroadelor.
Aşezări ca Hoghiz, Fîntîna, Cuciulata, Comăna de Sus, Veneţia de Sus, Grid, Perşani, Şinca Veche, plasate pe rama vestică, şi Augustin, Ormeniş, Apaţa, Măieruş, Crizbav, de pe latura estică, subliniază aceste limite. Munţii Perşani se întind pe teritoriul adminstrativ a trei judeţe: Braşov, Covasna şi Harghita, având o suprafaţă de 1.000 kmp.
ACCES:
Principalele artere care străbat Munţii Perşani sunt:
PRINCIPALELE LOCALITĂŢI LIMITROFE MUNŢILOR PERŞANI SUNT:
MEREŞTI este o localitate situată în sudul judeţului Harghita la limita cu judeţul Covasna, la poalele vestice ale Munţilor Harghitei, pe drumul judeţean 132A, Mărtiniş – Mereşti – Vârghiş.
Obiective turistice:
LUETA ( în maghiară Lövéte) este o localitate în judeţul Harghita, este aşezată în partea de sud a judeţului Harghita la o distanţă de 20 km de la Odorheiu Secuiesc. Este cea mai mare aşezare din valea Homorodului, se întinde în valea îngustă a pârâului Homorodul Mic, la 10 km sud de Vlăhiţa.
Obiective turistice:
OCLAND se întinde pe malul stâng al râului Homorodul Mic, la altitudinea de 515-520 m, lângă drumul judeţean 132, în partea sudică a judeţului Harghita.
Obiective turistice:
VÂRGHIŞ este situată pe valea pârâului cu acelaşi nume, în nordul bazinului Baraolt, la poalele estice ale munţilor Perşani, la o altitudine de 497 m., pe drumul judeţean 131, Baraolt – Vârghiş – Satu Nou.
Obiective turistice:
HOLBAV este amplasată în depresiunea Tării Bârsei, pe versantul sudic al Măgurii Codlei. Comuna se află la 20 km distanţă faţă de municipiul Braşov şi la 14 km faţă de municipiul Codlea.
Obiective turistice:
Municipiul CODLEA este situat În zona de sud est a Transilvaniei, în Depresiunea Braşovului, la 15 kilometri distanţă faţă de Municipiul Braşov.
Obiective turistice:
DUMBRAVITA este situată la 4 km de DN1 Brasov-Sibiu.
Obiective turistice:
PERŞANI este o localitate situată pe DN1 între oraşele Codlea şi Făgăraş.
Obiective turistice:
CRIZBAV se află la 10 km de DN 13.
Obiective turistice:
MĂIERUŞ face parte din zona istorică numită Ţara Bârsei, delimitată de localităţile Apaţa la nord, Belin şi Hăghig la est şi sud-est, Feldioara la sud şi Comăna şi Hoghiz la vest.
Obiective turistice:
APAŢA este situată în partea de Nord-Vest a judeţului Braşov. Comuna este asezată la graniţa naturală a judeţului Brasov cu judetul Covasna. (judeţe despărţite de râul Olt)
Obiective turistice: