Exista oare legi ale muntelui pe care omul trebuie sa le respecte? toti cei care sunt cu adevarat montaniarzi raspund afirmativ la o astfel de intrebare. De cate ori cineva pateste un necaz in zona imparatiei alpine a Carpatilor, oamenii locului sau turistii cu mare experienta spun cu durere in glas, dar concis ca o sentinta dura: "s-a incalcat legea muntelui!"
Aceste legi ale muntelui, nu omul le-a elaborat, ci muntele i le-a impus. Aceste legi formeaza o invatatura, un fel de cod al comportarii corecte in imparatia de piatra a inaltimilor, care s-a decantat din experienta nenumaratelor generatii de oameni care au urcat mereu pe munte; aceste legi, necuprinse in decrete sau normative scrise, se transmit de la cel batran la cel tanar, de la cel cu mare experienta la ucenic. Legile acestea se pot invata, doar acolo, pe munte, iubind cu adevarat natura si semenii nostri, respectandu-i si ocrotindu-i. Ele sunt a.b.c.-ul educatiei turistice caci te invata nu numai cum sa te imbraci si sa te incalti ca sa nu te doboare gerul sau ploaia, dar cum sa dai buna-ziua unui om intalnit pe o poteca din pustiul muntelui, chiar daca nu-l cunosti; cum sa-ti ajuti tovarasul de drum la nevioe cu pretul propriei vieti, cum sa ocrotsti plantele si animalele Carpatilor sau cum sa te comporti civilizat intr-o cabana.
Cel care stie aceste legi, si le respecta cu sfintenie, nu va fi niciodata o victima a muntelui, ci doar un cuceritor al acestuia, se va bucura din plin de fiecare zi petrecuta pe crestele Carpatilor.

Cele zece porunci ale turismului pe munte

1. Sã nu intreprinzi o ascensiune ce-ti depãseste puterile. Tu trebuie sã invingi muntele nu el pe tine.
2. Sã pregãtesti cu de-amanuntul orice excursie fie ca vei merge singur, cu prietenii sau cu ghizii. Sã nu uiti cã muntii sint bogati in primejdii; cu prudentã, inteligentã, spirit de prevedere le poti invinge.
3. Sa nu iuti in munti cã esti o fiinta civilizata. Bucuria si puterea nu se confundã cu mitocania, brutalitatea si grosolãnia.
4. Sã nu profanezi peisajul pe care-l strãbati si sã nu "impodobesti" Natura cu cioburi de sticlã, hirtiute, cutii de conserve si alte rãmãsite.
5. Fii bun camarad! Dacã esti conducãtor, evitã sa fii autoritar si incãpãtinat, increzut sau ingimfat.
6. Respectã cabana tot asa cum iti respecti propria ta casa. Ea ti-a iesit in drum ca sã te apere. Nu o transforma in local de noapte, n-o pingãri!
7. Nu fura! Nu fura altora nici linistea, nici singurãtatea ce-o cautã, nici perspectiva. Nu fura nici florile, pe care Natura le-a creat pentru toatã lumea. Sa vezi in munte un paradis in care te-ai asezat ca un nou Adam; ajuta-l sã-si pãstreze originalitatea si sfintenia.
8. Nu minti, nu exagera, nu fi lãudaros! Chiar si ascensiunea cea mai dificilã este putin lucru fatã de alte realizari omenesti. Respectã oamenii si locurile, aminteste-ti mereu ca nu esti decit un oaspete trecator pe acele meleaguri.
9. Aparã onoarea asociatiei tale si nu numai a aceleia a carei insigna o porti, ci si a acelei mari comunitati care ti-a facut accesibila lumea muntilor si care serveste o mare idee, nu numai confortul tau.
10. Nu profana muntii prin mania recordurilor. Intelege-le sufletul!