Ne-am adunat cu mic cu mare, duminica 22 aprilie, ora 9, plini de energie sau obositi dupa petrecerile din noaptea precedenta in Piata Sfatului  cu un tel maret:acela de a informa comunitatea brasoveana asupra problemelor cu care se confrunta mediul. Inarmati cu idei, camere digitale si video, ne-am impartitit in 2 echipaje; un grup mai mic, care urma sa se ocupe de organizarea expozitiei in Piata Sfatului si unul  mai mare pentru ecologizare. Desi plecarea oficiala era la 9:30 s-a intarziat un pic cu pregatirile finale, de aceea s-a pornit spre Pietrele lui Solomon in jurul orei 10.

Image   Spre surprinderea membrilor clubului CPNT,elevii Scolii Gen. nr-ul 2 din cadrul Cercului Olimpic Rasnov  si elevii Scolii Gen nr-ul 15, Brasov au fost plini de energie si entuziasmati  de ideea ecologizarii unui spatiu atat de frumos precum Valcelul Dracului. Odata ajunsi la bariera, am facut un popas scurt inainte  sa pornim, echipati cu manusi si saci  menajeri in cautarea asprilor dusmani ai naturii.Spre bucuria noastra valea nu era atat de poluata de resturi menajere precum ne asteptam. Cu toate acestea omul isi pusese amprenta asupra valcelului cu ajutorul PET-urilor si a ambalajelor de alimente. Cautarile amanuntite au scos la iveala chiar si o sanie ruginita,care a devenit in scurt timp “trofeul” suprem.
Continuand traseul micutii ecologisti dovedeau spirit de echipa si dinamism,desi conducatorii grupului ii antrenansera  pentru  o lupta acerba deoarece premiile urmau sa fie pe masura.

Facand un popas intr-o poienita, ranger-ul Gruita Ienasoiu a tinut un mic curs despre regulile de prevenire a focului in padure. Copiii au aflat sfaturi utile cu privire la incendiile din natura precum si modul in care acestea pot fi evitate.

Am continuat pana in poienita de la Stejaris unde am constatat cu stupoare ca ecologizarea din  anul precedent nu a avut nici un rezultat. S-au gasit gunoaie care de care mai diverse si mai mari: de la scaune de masini la scutece. Cel putin 10 saci de rafie au fost umpluti pana la refuz numai in aceea poiana. Cu aceasta ocazie as dori sa trag un semnal de alarma:inconstienta cetatenilor romani  precum si a strainilor a condus la transformarea unui loc superb intr-o veritabila groapa de gunoi! Probabil ca acest lucru se va intampla cu fiecare colt de natura daca nu se pune capat acestei avalanse de indiferenta  umana. Ziua Pamantului ar trebui sa celebreze un spatiu idilic, care a inspirat  atatia poeti, nu mizeria lasata in urma de niste persoane inconstiente.Aceasta zi ar trebui celebrata zilnic, nu doar o data pe an, deorece fie ca realizam sau nu,suntem dependenti de natura si de mediul in care traim. De aceea ar trebui sa ajutam la pastrarea aceste  monumente naturale cat mai aproape de  stadiul lor initial, nu pentru altcineva ci pentru noi si  pentru generatiile viitoare. Aceste locuri reprezinta o reflectie a educatiei  noastre ecologice de aceea ar trebui sa respectam forta si maretia naturii prin pastrarea unui mediu curat.

Saci de rafie au fost transportati in oras cu ajutorul firmei URBAN ,care ne-a  mai sprijinit in diverse actiuni ecologice. Dupa o scurta ocolire  pe la Coltii Corbului elevi impreuna cu membri clubului au coborat spre Piata Sfatului la timp pentru a asista la piesa de teatru cu tematica ecologica ”Copii pentru o lume mai buna“. Aceasta a fost urmata de premierea celor mai harnici elevi din cadrul ecologizarii.

Odihnindu-ne pe numeroasele bancii din preajma expozitiei fotografice ,ne-am intrebat daca efortul depus si-a atins telul propus: acela de a informa cetatenii brasoveni asupra problemelor mediului generate de gunoaiele menajere. Oare voi ati inteles cat rau face o simpla sticla de plastic naturii din jurul nostru? Sau este nevoie se vedem efectele acestei distrugeri ca sa realizam ca acest lucru putea fi evitat? Este la latitudinea dumneavoastra sa decideti ce sunteti: cetatean responsabil sau ignorant.

Fotografii de la actiune.