Clubul pentru Protectia Naturii si Turism Brasov | Brasov, orasul Cavalerilor Teutoni
109
bp-legacy,post-template-default,single,single-post,postid-109,single-format-standard,admin-bar,no-customize-support,paged-3,single-paged-3,ehf-footer,ehf-template-bridge,ehf-stylesheet-bridge,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,elementor-default,elementor-kit-15664,no-js

Brasov, orasul Cavalerilor Teutoni

Piata Sfatului

Piata Sfatului 
Parte distincta din rezervatia arhitecturala a Cetatii Brasovului, atestata documentar "forum" in 1520, "ring" in 1517. A fost sute de ani centrul orasului-cetate. Datorita rolului comercial al Brasovului, alaturi de comerciantii sasi si romani, in Piata Sfatului se intalneau negutatori veniti dinTarile Romane si Ungaria. Marfurile erau vamuite langa poarta care se afla in capatul strazii Vamii (strada Muresenilor astazi) de unde se ajungea direct in piata. Magistratul si functionarii orasului vegheau la respectarea ordinii din piata, in sensul ca, fiecare comerciant trebuia sa-si aseze marfa in locul stabilit de Consiliul Orasenesc. Astfel, existau mai multe targuri si siruri in piata si vecinatatea acesteia: Targul Boilor, Targul Cailor, Targul de Peste, Sirul Inului, Sirul Graului, Sirul Fructelor. 
       Piata era inconjurata de patru randuri de case construite in stilul Renastere a barocului provincial si neoclasic, cu frumoase arcade, care adaposteau pravalii (magazine) si depozite de marfuri.

Prima scoala romaneasca
Construita la doar cativa metri de Biserica Sfantul Nicolae Prima Scoala Romaneasca este atestata din 1495. Prima Scoala romaneasca a fost atestata in documente prima data in anul 1495, aici exista anterior o scoala mai veche, despre care unii cercetatori afirma ca ar data din secolul XII. Ridicare in piatra a Scolii si a Bisericii Sf. Nicolae, reprezinta fapta de bun crestin a domnului Tarii Romanesti Neagoe Basarab.
      Alti ctitori voeivodali ai Scoli au fost Petru Cercel, Mihai Viteazu, Aron Voda s.a. Scoala din Schei devine un important centru cultural odata cu activitatea diaconului Coresi care a infiintat aici o tiparnita si a inceput a tipari carti biserciesti si laice in limba romana si slavona. Aici s-a tiparit prima cronica cu subiect romanesc, prima gramatica romaneasca si primul almanah romanesc. In secolul al XVIIIalea Scoala a devenit un centru de rezistenta ortodoxa avand rolul de a forma preoti, diaconi si cantareti pentru bisericile ramase credincioase cultului ortodox rasaritean. In secolul XIX Anton Pann desfasoara o importanta activitate in aceasta coala predand muzica, scriind manuale si dupa plecarea sa trimitand bani pentru cumpararea unui mobilier adecvat.
       Astazi Prima Scoala Romaneasca este complex muzeal si adaposteste cateva expozitii de mare valoare in cladirea primei Scoli sau in cladirile din cadrul complexului "Tiparnita lui Coresi", "Junii brasoveni", Expozitia de carte veche romaneasca. Muzeul "Tudor Ciortea". Turistii pot vizita scoala si chiar se pot aseza in bancile sale datand din secolul 19.
No Comments

Post A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.