Poarta Ecaterinei (sec. XVI – 1559)

Poarta Ecaterinei 
Este singura poarta mmedievala pastrata. Ea a fost aparata de breasla croitorilor. Se mai pastreaza turnul cu cele patru turnulete – "Jus Gladi" – simbol al puterii de viata si de moarte asupra supusilor si stema orasului (coroana cu radacini) in stilul Renasterii (sec. XVI).     
       Poarta Ecaterinei a fost timp de cateva secole singura poarta de latura de vest a cetatii Brasov si apara cetatea de atacurile locuitorilor romani din Schei. Poarta strapungea zidurile cetatii, iar in interiorul acesteia aparatorii erau postati pe galerii din lemn dispuse pe mai niveluri. Pe inscriptiile de pe poarta apare scris si anul 1540, prin poarta se ajungea intr-un gang lung si intortocheat, care dadea in ulita Orfanilor.
       In 1552 un document atesta existenta unui depozit de praf de pusca si de proiectile, iar in anul 1559 se construieste turnul din fata porti. Turnul portii Ecaterina avea un plan patrat cu turnulete de panda la colturi si era prevazut cu un pod mobil legat cu lanturi pentru a asigura trecerea peste santul cu apa. Dupa deschiderea portilor de la Targul cailor si Schei in 1820, respectiv 1828, Poarta Ecaterinei a fost zidita si folosita drept magazin. Langa poarta Ecaterinei se mai gaseste si o parte din vechiul zid al orasului.

Poarta Schei

Porta Schei a fost ridicata in anii 1827-1828 pentru a usura comunicarea cu cetatea a locuitorilor din Scheii Brasovului. Poarta este construita din piatra si caramida in stil clasic, aspectul sau fiind acela de arc de triumf. Poarta este strapunsa de trei intrari, una principala de mari dimensiuni in mijloc si doua intrari mai scunde in stanga si in dreapta care sunt destinate pietonilor.

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor este unul dintre cele sapte turnuri construite in jurul Brasovului. Turnul este acum transformat in muzeu si poate fi vizitat pe drumul care urca spre muntele Tampa. Bastionul Tesatorilor este un monument de arhitectura medievala situat in coltul sud-vestic al cetaii, alaturi de o valoroasa colectie de arme medievale ( pe cca. 40 mp), o macheta a cetaii la sfarsitul secolului al XV-lea incanta privirile vizitatorilor. In incinta bastionului, care ofera un cadru arhitectural deosebit, au loc spectacole – concerte organizate de muzeu in colaborare cu alte institutii specializate.