Clubul pentru Protectia Naturii si Turism Brasov | Brasov, orasul Cavalerilor Teutoni
109
bp-legacy,post-template-default,single,single-post,postid-109,single-format-standard,admin-bar,no-customize-support,paged-5,single-paged-5,ehf-footer,ehf-template-bridge,ehf-stylesheet-bridge,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,elementor-default,elementor-kit-15664,no-js

Brasov, orasul Cavalerilor Teutoni

Bastionul Fierarilor

Situat la coltul nord-vestic al vechii cetati medievale a Brasovului, acest monument gazduieste azi arhiva orasului Brasov (pe strada G. Baritiu, langa Maternitatea din Brasov). Pe acest loc se afla initial un turn, mentionat prima oara in 1521, distrus de inundatia din 1526, apoi refacut. La 30 iulie 1667, o alta inundatie distruge fortificatiile din acest loc, astfel ca in 1668 sunt finalizate lucrarile Bastionului Fierarilor in forma sa de astazi. Marele incendiu din 1689 a transformat bastionul intr-o ruina timp de 20 de ani. In globul fixat atunci pe acoperis a fost depusa o cronica a evenimentelor din anii 1687-1707, cu mentiuni despre rascoala brasovenilor din luna mai a anului 1688. Dupa 1734, Bastionul este transformat in granar, iar din 1923, aici este arhiva orasului.

Bastionul Funarilor (pe dupa zidurile de sus – aleea de sub Tampa)

A fost construit la mijlocul laturii de sud a zidului Cetatii Brasovului pe versantul nordic al dealului Tampa. Zidurile sunt groase de circa 2 metrii. Sunt construite din caramida si piatra, asezate in asize succesive pentru a rezista mai bine armelor de foc. Din acelasi motiv, Bastionul Funarilor are o forma cu colturile rotunjite. Amplasarea bastionului la jumatatea distantei dintre bastioanele Tesatorilor si Postavarilor atesta preocuparea pentru acoperirea apararii intregii laturi de sud cu arme de foc. Astazi, Bastionul Funarilor este cazut in ruina, in interiorul lui se afla doua imobile de locuit.

Bastionul Postavarilor

Initial acest bastion a fost incredintat spre aparare breslei aurarilor, un mestesug bine reprezentat in Brasovul secolelor 15-16. Situat pe coltul sud-estic al cetatii medievale (la poalele Tampei, in apropierea Magazinului Star de azi) Bastionul Postavarilor era puternic intarit pentru a putea face fata atacurilor inamice. Prima datare documentara despre lucrarile de constructie ale acestui bastion dateaza din 1521-1522. Ulterior, odata cu intarirea zidurilor de aparare a orasului, in fata acestui bastion a fost construit o alta fortificatie in forma de potcoava: Bastionul "Tabacarilor Rosii". De la Bastionul Aurarilor (ulterior Bastionul Postavarilor) s-a construit tot in secolul 16 un zid care impiedica accesul atacatorilor in spatiul de sub Tampa. Aici erau tinute, pe timp de asediu, turme de animale pentru necesarul de hrana al populatiei. In 1646, Bastionul este cedat breslei postavarilor. Acestia cunoasteau o puternica dezvoltare in Brasovul secolului 17.

Bastionul Graft
 

Bastionul/canalul Graft A fost construit la mijlocul secolului la XVI-lea la jumatatea distantei dintre Bastionul Fierarilor si Bastionul Curelarilor in dreptul Turnului Alb. Bastionul Graft avea un dublu rol: asigura legatura dintre oras si Turnul Alb si intarea apararea pe latura de nord a orasului. Bastionul care strapungea zidurile si parea ca un peste raul Spurcata, avea baza ridicata dintr-un perete lat de circa 4 metri si era compus din doua etaje si un pod prevazute cu guri de tragere si guri pentru smoala clocotita. Accesul spre Turnul Alb era asigurat printr-un pod care urca panta pana in dreptul intrarii in Turnul Alb de unde aparatorii coborau o scara pentru a permite intrarea in turn. Intre anii 2003-2004 bastionul Graft a suferit lucrari ample de restaurare fiind reda vizitarii publicului. In prezent in Bastionul Graft este gazduita o sectie a Muzeului Judetean de Istorie Brasov expozitia de la Graft are ca tematica "Mestesugarii din Brasov aparatori ai cetatii". Expozitia se intinde pe spatiul unei singure sali aflata la etajul bastionul Graft si cuprinde arme utilizate la apararea cetatii precum si panouri cu imagini ale fortificatiilor din Brasovul medieval. Forticatii care erau ridicate, intretinute si aparate de catre membrii breslelor din cetate.

Canalul Graft
Cu doua ziduri de incinta, cuprinzand intre ele tarcul (zwingerul). Bastionul Fierarilor (sec XV-XVI) azi Arhivele Statului Brasov, Turnul Macelarilor, Bastionul Portii si patru turnuri de pulbere.
No Comments

Post A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.