Clubul pentru Protectia Naturii si Turism Brasov | Bucura Dumbrava – Cartea Muntilor
129
bp-legacy,post-template-default,single,single-post,postid-129,single-format-standard,admin-bar,no-customize-support,paged-11,single-paged-11,ehf-footer,ehf-template-bridge,ehf-stylesheet-bridge,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,elementor-default,elementor-kit-15664,no-js

Bucura Dumbrava – Cartea Muntilor

STANELE

  NU e cioban sau taran care a ciobanit – si cei de pe la munte au umblat mai toti cu oile – caruia sa nu-i fie draga aceasta meserie. "Ai venit sus la noi, la aer", iti zice binevoitor baciul, iesind din gura neagra si joasa a stanei, in lumina soarelui. Iar unul raspunse unui turist, care-l intrebase, daca nu-i e urat in singuratate: "Nu sunt singur, sunt cu oile si cu muntii".
  Cu cat plaiurile sunt mai neumblate, cu atat ciobanii sunt mai indatoritori si mai credinciosi datinilor vechi de ospitalitate. Mi s-a intamplat de mai multe ori sa ma fi ospatat pe mine si pe insotitorul meu si sa nu fi vrut sa primeasca nimic pentru asta. Darul de la stana nu se plateste. Iar daca se intampla ca ciobanii sa nu fie primitori, pricina nu e alta decat ca au avut experiente neplacute cu turisti fara crestere si lipsiti de tact. Asta il scarbeste pe taran pentru multa vreme.
  Cate ceasuri tihnite am petrecut la vatra ciobanilor! La vatra aceea milenara – un colt al incaperii captusit cu bolovani, ca sa nu arda birnele de la perete, langa care si vorbesti de aceleasi lucruri ca acum o mie de ani, de oi, de lupi si de ursi. Iar de jur imprejur stau straja, de zece mii de ani, muntii falnici si brazii inalti, neatinsi de luptele si de zvarcolirile umanitatii de pe sesuri, chiar daca ele trec cate odata si peste coamele muntilor ca un val de nebunie. Valul se duce, cu nebunia lui, si sus raman stancile, codrul, apele si stanile. Iar cand, dupa topirea zapezilor, cantecul apei se-ntareste, codrul inverzeste si pasunea infloreste, atunci, imprejurul stanelor sure, suna talangile amestecate cu behaitul mieilor si cu latratul cainilor, si baciul cuminte vorbeste de oi, de lupi si de ursi, si, cateodata cu ingaduiala, si de nebunia lumii.

No Comments

Post A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.