Clubul pentru Protectia Naturii si Turism Brasov | Bucura Dumbrava – Cartea Muntilor
129
bp-legacy,post-template-default,single,single-post,postid-129,single-format-standard,admin-bar,no-customize-support,paged-3,single-paged-3,ehf-footer,ehf-template-bridge,ehf-stylesheet-bridge,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,elementor-default,elementor-kit-15664,no-js

Bucura Dumbrava – Cartea Muntilor

TOVARAŞII

  BAGA la cap, drumete, si nu pleca la munte cu orisicine! Nici daca conduci tu, nici daca conduce altul. Tu, catana, alege-ti bine capitanul. Iar tu, capitane, nu primi decat catane zdravene.
  La inceputul turismului in Bucegi recrutarea se facea de obicei de catre un domn convins ca iubeste muntii si care cutreierand parcul Sinaiei, isi aduna o ceata de tovarasi – ca sa nu-l gaseasca plictisul – in tete-a-tete cu natura adorata. In folosul sporirii numarului, el nu se dadea inapoi nici in fata cucoanelor celor mai improbabile, nici in fata mosnegilor venerabili. Ca leul racnitor din Scriptura, el cauta sa inghita tot ce-i iesea in cale.
  Rezultatul era adeseori o trecere grabnica de la comedie la drama si de la drama la jalnica tragedie.
  Voinicosul pionier nu stia ca nu e bine sa te joci cu muntele. Ca muntele nu are nimic egalitar in felul cum primeste pe cei care vin la el, ca el selectioneaza fara mila dupa legea firii intregi.
  Nu te lua deci, drumete, dupa anticul pionier al turismului din valea Prahovei! Cerceteaza-ti tovarasii, fiziceste si sufleteste si vezi daca sunt buni de codru verde. Si daca esti capitan, potriveste greutatile excursiei dupa insusirile trupesti si intelectuale ale catanelor. Sunt multi care ar fi ajuns cu vremea bune elemente ale drumetiei, daca cea dintai incercare n-ar fi intrecut puterile lor.
  Numarul unui grup de alpinisti n-ar trebui sa fie mai mare de sase sau sapte. Indata ce grupul este alcatuit din mai multi, el pierde caracterul de intimitate si de prietenie, care e adevaratul farmec turistic, si nu ramane decat cu doua alternative: organizarea militareasca sau anarhia.
  Denumirile de capitan si de catana, pe care le-am intrebuintat chiar cand e vorba de un palc cat mai mic de drumeti, nu au insa nimic militaresc in sensul obisnuit al cuvantului. Capitanul de drumeti se inrudeste spiritualiceste cu capitanul de haiduci: el este un frate mai mare, iubit si ascultat, fiindca e iubit si fiindca stie rostul mestesugului sau. Capitania drumeteasca nu este intemeiata pe sila si pe frica, ci pe incredere. Ea este capitania ideala – o pilda a capitaniei viitorului. Caci cred ca, asa precum si in viitor oamenii nu se vor naste fara cap, nici societatile, care oglindesc in mai mare organismul individului, nu vor putea sa fie duse numai de catre picioare.

No Comments

Post A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.