Clubul Montan Apuseni din Cluj-Napoca
Va invita la prima editie a Concursului de Turism Montan "Piatra Cetii" care se va desfasura in perioada 12-14 mai 2006 in masivul Trascau

Tabara de corturi va fi amplasata langa ultimele case ale satului Tecsesti in apropierea rezervatiei naturale Poienile cu Narcise de la Tecsesti

Participare:
Concursul este deschis cluburilor si asociatiilor de turism montan, speologie, ecologie etc., dar si persoanelor care nu sunt inscrise in nici un club. Fiecare club poate inscrie in concurs mai multe echipe de minim trei membri (sunt premiate echipajele care au in componenta o fata). Obligatoriu, cel putin un membru al echipajului trebuie sa fie major.
Trofeul ‘Piatra Cetii’ va fi castigat de clubul al carui echipaj obtine cel mai bun punctaj.
Se vor acorda premiile 1,2 si 3 pentru fiecare din cele patru probe.

Cai de acces in zona
Cu automobilul se poate ajunge la Tecsesti pe drumul Teius-Galda de Jos-Poiana Galdei-Tecsesti (aproximativ 25 km). Din Poiana Galdei drumul este destul de rau si aproape impracticabil in perioadele ploioase.
Cu autobuzul Alba Iulia-Poiana Galdei-Intregalde pana la paraul Cailor si de acolo de mers pe jos o ora pe traseu marcat (cruce galbena) sau autobuzul Teius-Stremt-Manastirea Rimet si de acolo aproximativ 3 ore de mers pe traseu marcat (cruce galbena).
Pana la data desfasurarii concursului vom incerca sa gasim un mijloc de transport din gara Teius pana la paraul Cailor pentru participanti.

Concursul
Vor fi patru probe, concurentii fiind premiati pentru fiecare proba in parte, iar echipajul care va obtine cel mai mare punctaj insumat la cele patru probe va primi Trofeul "Piatra Cetii".

1. Regularitate
– echipajele vor parcurge un traseu de aproximativ 6 ore impus de organizatori.Pe traseu vor exista posturi cu arbitrii si posturi fara arbitrii prin care echipajele vor trebui sa treaca. Organizatorii vor stabili timpi intermediari intre posturile cu arbitrii in care echipajele vor trebui sa se incadreze, intarzierile fiind penalizate. Nu se vor acorda puncte in plus pentru echipajele care strabat traseul dintre doua posturi in timp mai scurt decat cel indicat.
– participantii trebuie sa aiba un echipament minim de munte
– echipament colectiv: trusa de prim ajutor (minimala: pansament, dezinfectant, fasa elastica), busola, fluier, lanterna
– echipament individual: bocanci, pelerina de ploaie
– traseul de regularitate va purta participantii printr-o zona deosebit de pitoreasca a masivului Trascau, prin cele trei rezervatii naturale aflate in custodia clubului nostru(Poienile cu narcise de la Tecsesti, Piatra Cetii, Cheile Tecsestilor), cu largi privelisti spre muntii Metaliferi, Gilau-Muntele Mare, Bihor.
– punctaj maxim posibil la proba de regularitate: 350 de puncte

2. Testele teoretice
– testele teoretice se vor da la plecare si in posturile cu arbitri
– la aceste teste vor participa toti membri echipajului.
– cele cinci probe teoretice sunt:
– Flora – test de cunoastere a florei montane si a celei din zona in care se desfasoara concursul (Bibliografie: Pagina web a Clubului Montan Apuseni www.cheile-rimetului.ro)
– Meteo – test de cunoastere a unor notiuni despre fenomenele meteorologice si prevederea vremii la munte (Bibliografie: Ioan Stancescu, Sergiu Ballif – "Meteorologie fara formule")
– Zona – test de cunoastere a zonei in care se desfasoara concursul (Bibliografie: Pagina web a Clubului Montan Apuseni www.cheile-rimetului.ro)
– Prim Ajutor – test de cunoastere a masurilor de prim-ajutor(Bibliografie: Petru L. Matusz – "Primul ajutor in accidentele vacantei")
– General Montan – test de cunostinte generale despre Carpatii Romanesti
– fiecare proba teoretica va consta din 10 intrebari tip grila, cu exceptia probei General Montan care va avea 20 de intrebari si nu va fi in sistem grila.
– pentru fiecare proba teoretica concurentii au la dispozitie 3 minute(cu exceptia probei General Montan pentru care timpul limita este de 6 minute)
– punctaj maxim posibil la probele teoretice: 260 de puncte.

3. Alpinism
– va avea loc in timpul traseului de regularitate, intr-unul din posturile cu arbitrii.
– proba de alpinism va consta din:
– mansa alpinism: parcurgerea de catre un membru al echipajului a unei manse de 10-15m asigurat de jos. Organizatorii vor stabili un timp maxim de terminare a probei.
– teorie alpinism: test de cunoastere a notiunilor de baza din Alpinism (Bibliografie: Walter Kargel – "Alpinism"). La acest test vor participa ceilalti membri ai echipajului. Va consta din 10 intrebari, iar
concurentii vor avea la dispozitie pentru aceasta proba 3 minute.
– punctaj maxim posibil la proba de alpinism:
Mansa alpinism 100 pct
Teorie Alpinism 40 pct

4. Orientare
– va avea loc la sfarsitul traseului de regularitate.
– va participa un membru al echipajului, care va trebui sa strabata un traseu de 15-20 de minute gasind cu ajutorul busolei toate posturile impuse de organizatori.

Program de desfasurare

– Vineri, 12 mai
– incepand cu ora 17 – asteptarea participantilor

– Sambata, 13 mai
– ora 8.30 – sedinta tehnica
– ora 9.30 – start un proba de regularitate

– Duminica
– ora 11 – festivitatea de premiere

Echipajele se vor putea inscrie in concurs pana sambata la ora 10 (pentru intarziati).
Participarea la concurs se face pe proprie raspundere.
Pentru mai multe informatii legate de concurs ne puteti contacta la adresele clubapuseni@yahoo.com si flaviu9@yahoo.com
Va vom tine la curent cu ultimele noutati pe site-ul clubului www.cheile-rimetului.ro