Un alt element esential în panoplia drumetului, este sacul de dormit, caruia îi sunt asociate salteaua si cortul.
Recuperarea dupa fiecare zi de efort este esentiala, pentru a nu spune vitala. In cazuri extreme, acumularea oboselii poate fi o cauza de accidente. IN ACEST DOMENIU, APROXIMATIA NU-SI ARE LOCUL. Este o tâmpenie sa-ti pui în pericol confortul si sansele de supravietuire cu produse oarecare, ieftine si colorate. Sa începem cu câteva notiuni de fiziologie aplicata. Organismul uman este un adevarat motor termic, care foloseste energia alimentelor pentru necesitatile lui metabolice de baza (mentinerea în viata) si pentru efectuarea activitatilor inerente vietii (deplasare, munca, etc). Productia de energie este însotita de o productie de deseuri al caror nume este caldura, transpiratie, acid lactic si materii fecale.
Un echilibru permanent trebuie sa existe între productie si consum de energie. Pierderile de caldura se fac pe patru cai : conductie (suprafata de contact), convectie (aerul expirat), evaporare (transpiratia pielii) si radiatie (infra-rosie). La persoana care doarme, cele mai importante pierderi sunt cele prin conductie si convectie. Pentru un somn confortabil, echilibrul termic trebuie asigurat în permanenta astfel :
Productie de caldura = pierderi prin conductie + convectie + evaporare + radiatie
Sacul de dormit este o investitie importanta care trebuie facuta cu chibzuinta. Intrebarile pe care trebuie sa-ti le pui sunt: ce fel de umplutura (puf sau sintetica), pentru ce întrebuintare (drumetie, alpinism, expeditie polara), pentru ce anotimp (vara, trei anotimpuri, tot anul). Aceste rapunsuri sunt determinante pentru a defini necesitatile si implicit alegerea sacului. Ele converg catre o singura cifra care reprezinta temperatura de protectie care asigura efectiv un somn odihnitor. Excelentele calitati izolante ale pufului îsi gasesc originea în structura lui poroasa care retine aerul. Puful de gâsca este umplutura naturala perfecta la un pret care este în raport !