Ploaia
Pentru început, o mica ghicitoare: Când ploua în Islanda cum recunosti de la distanta un francez ? Este singurul care-si agita bratele ca sa-si adune pelerina!
Ca mergi pe (la) munte în spielhosen sau jeans, nu-i mare scofala cât vremea se mentine la nivele suportabile. Frigul si mai ales vântul sunt dusmani seriosi. Cu zapada, nu numai iarna, iar nu-i de gluma. Gluma (?) se îngroasa când ploaia si zapada cad la orizontala! Un adapost solid nu-l ai totdeauna la îndemâna. Alege cu cea mai mare atentie o vesta cu gluga fixa: nu o pierzi si protectia este mai eficace. Exista modele carora le poti adapta iarna un guler de blana care creaza un "ecran termic" în jurul fetei. Evita buzunarele multiple. Au enervanta tendinta de a se umple de apa sau zapada ! Pentru rucsac, husa este cea mai buna protectie contra ploii.
Sfatul meu: uita definitiv pelerina ! Vesta cu gluga fixa plus un pantalon (sau salopeta) si husa pentru rucsac sunt preferabile ! Pe cap pune o cascheta: gluga nu-ti cade peste ochi ! Deschide fermoarele sub brate, usurezi astfel ventilatia interna. Nu uita, Gore-Tex sau nu, transpiri oricum, mai ales când ploua ! Poate te pufneste râsul, dar o buna umbrela solida constituie o excelenta protectie contra ploii. Cât despre siesta la soare sub umbrela ce sa-ti mai spun ? (Nota : Eu personal dezaprob mersul cu umbrela – se da peste cap la vant, e incomoda, etc – Thomas)


Frigul
Omul este un animal cu sânge cald ceea ce-l obliga sa lupte pentru mentinerea organismului la o temperatura constanta de 37°C. Scaderea temperaturii centrale poate fi nefasta (degeraturi) sau fatala (deces) pentru organism. Astfel, când aceasta atinge 30°, organismul intra în hipotermie si nu mai poate lupta singur împotriva frigului. Decesul intervine prin stop cardiac la circa 25°. Prima forma de lupta împotriva frigului este tremuratul care se datoreaza contractarii muschilor, urmat de bine cunoscuta piele de gaina. Aceasta thermogeneza produce în jur de 200 Wati de energie ! Pierderile calorice implica adaptarea continua si permanenta a protectiei vestimentare la conditiile momentului. Tehnica straturilor multiple este cea mai eficace: mai multe haine subtiri protejeaza mai mult decât una singura groasa ! Regula de baza este: dezbracat la efort, îmbracat la popas ! Nu uita de asemenea ca o transpiratie importanta si excesiva este un factor indiscutabil de racire. Peste 30% din pierderile calorice se produc în jurul capului, atentie marita la protectia lui! In general, ansamblul de haine de protectie pentru conditii extreme (de iarna) se compune din izmene si tricou cu mâneca lunga, vesta si pantalon de tip polar, vesta si pantalon sau salopeta de protectie. Pentru primul strat împotriva frigului, nu cunosc nimic mai bun decât lâna de merinos. Fibrele de lâna sunt compuse din proteine a caror structura chimica absoarbe caldura continuta în vaporii de apa. Lâna purtata direct pe piele este considerata foarte agreabila daca are un diametru inferior la 20 de microni. Aceasta valoare se situeaza sub limita de confort (dincolo de 28 de microni, începe scarpinarea…). Lâna, chiar si umeda, îsi pastreaza toate calitatile izolante si nu miroase precum fibrele sintetice. Blonda suedeza de mai sus este îmbracata cu un asamblu ULLFROTTE din seria 200g/m2, care asigura o protectie optimala în timpul efortului. Protectia statica are nevoie de grosimi de 400 sau chiar 800g/m2! Despre bumbac nici nu vreau sa vorbesc, evita! (Nota : Se folseste de ani buni bumbacul, avand in vedere ca la noi o astfel de lana este daca nu imposibil, extrem de greu de gasit – Thomas)
Pages: 1 2