Proiectia va avea loc luni, 29.06.2009 la ora 18.00 la Reduta. Filmele prezentate sunt urmatoarele episoade, 3 si 4 din seria de documentare Planet Earth, create de BBC, “Ape dulci” si “Pesteri”.

Intrarea este libera.

“Imaginaţi-vă o întreagă planetă unde cea mai bună licoare a universului este fiartă în mări înspumate de către o gigantică stea galbenă, distilată în cer şi stropită înapoi pe pământ, formând lacuri şi râuri. Planeta este Pământul iar licoarea este Apa dulce. Fără ea, Pământul ar fi un teren arid, continentele s-ar afla altundeva, munţii ar fi mult mai înalţi iar viaţa pe planetă ar fi practic imposibilă. Episodul al treilea al seriei ne va purta de la izvoarele învolburate din culmile munţilor până la gurile de vărsare în oceane. Vom zbura de pe buza cascadei Angel, prin Marele Canion şi vom vedea cele mai interesante vieţuitoare ale apelor dulci.

Există monştrii în subsolurile Pământului: crabi albi, salamandre palide şi oarbe, bacterii care se hrănesc cu hidrogen şi viermi care emană lumină în întuneric. Aceşti monştrii trăiesc într-o lume ornată cu candelabre bizare, turnuri înalte de calcar şi lacuri liniştite, o lume fără zi sau noapte şi unde singurul sunet este roirea liliecilor sau a altor vieţuitoare înaripate care dau guano — mana pe care se bazează majoritatea vieţii din Peşteri. Nimeni nu ştie câte peşteri sunt pe Pământ. Multe sunt nedescoperite şi altele sunt parţial explorate. Episodul al patrulea al seriei ne va scufunda în cea mai adâncă avenă din lume de 400 m adâncime, prin peşterile din peninsula Yucatan în care exploratorii par că zboară prin aer în apa limpede şi vom vedea cum s-au adaptat vieţuitoarele în noaptea veşnică.”

Urmatoarele doua episoade vor fi “Deserturi” si “Lumi inghetate”.