Cautarea absolutului exista in fiecare om, dar imbraca diferite forme si se manifesta in diferite domenii. Aceasta dorinta i-a impins de-a lungul timpului pe oameni in calatorii incredibile spre capatul lumii sau in  expeditii spectaculoase catre Polul Nord, Polul Sud sau alte puncte extreme.
Toate acestea au ca motor launtric dorinta omului de a invinge limitele si, in ultima instanta, atractia irezistibila catre extrem.
Omul modern este supus si el aceleiasi porniri si, inarmat cu tehnologii din ce in ce mai sofisticate si precise s-a apucat sa masoare planeta in lung si-n lat, sa cotrobaie fiecare ungher pentru a stabili repere absolute. Si cum aparate de masurat frumusetea nu au reusit inca sa inventeze, cercetatorii au fost nevoiti sa masoare in cifre o realitate care intrece cu mult simpla informatie stiintifica.

 • Image
Poate cel mai cunoscut punct extrem al Terrei este varful Chomolungma (Everest), aflat in muntii Himalaya.Au fost necesare 8 expeditii Engleze pana cand , in 29 mai 1953, Edmund Hillary, impreuna cu serpasul nepalez, Tensing, a cucerit cei 8848 m ai muntelui. De la acea data pana in prezent, numeroase expeditii au ajuns in acest punct, cel mai apropiat de cer.

Image

 
 • Montblanc Cu toate ca nu sunt la fel de inalte, varfurile muntoase de pe celelalte continente au starnit si ele un interes la fel de mare. Astfel, in Europa, masivul Mont Blanc de 4810 m, situat in Alpii Savoiei, la granita dintre Franta, Italia si Elvetia, a fost escaladat inca din 1786 de catre francezii Jacques Balmat si Michel Pachard. Dar cel mai inalt munte al Europei este Elbrus din Caucaz, cu altitudinea de 5462 m.

Montblanc 

 Elbrus

 •   Pe continentul african recordul de altitudine il detine Kilimanjaro (5895 m). Desi este situat in zona ecuatoriala, Kilimanjaro adaposteste un ghetar care i-a dat semnificatia numelui: "demonul care aduce frigul".
  Kilimanjaro

  Kilimanjaro
 •  

   McKinley
  • In America de Nord, cel mai inalt varf este Mc. Kinley din Alaska, cu cei 6194 m ai sai, iar America de Sud este dominata de la o inaltime de 6960 m de varful Aconcagua din Argentina. 

   

  Aconcagua

   
   

  Kosciusko

 •    Mult mai modest este cel mai inalt punct al Australiei, varful Kosciusko, de doar 2228 m, altitudine explicabila prin vechimea mare a Alpilor Australiei din care face parte acesta.
 •  

  Moldoveanu

 •  Varful Moldoveanu (Masivul Fagaras), avand altitudinea de 2544 m, mai mare decat extrema australiana, reprezinta punctul cel mai inalt din Carpatii Romanesti.
 •  
        Dincolo de aceasta lista abstracta de cifre, denumiri geografice si unitati de masura, se afla Mama Natura, in toata maretia ei, reala si vie.
        Si totusi exista un castig al nostru, al meu, al tau, o sansa care ne-a dat-o stiinta, facandu-ne accesibile aceste informatii.