Luni 23.02.2009
Dimineata la ora 6.00 ne intalnim in gara Brasov 29 de persoane pregatite pentru tabara, plecam cu trenul de 6.17 pana in Fagaras. In Fagaras ne astepta un bus de 27 de locuri care l-am umplut imediat avand in vedere ca fiecare persoana avea un rucsac de aproximativ 15-20 kg plus skiuri si clapari. Ajungem in Breaza, satul de unde incepe urcusul spre Cabana Urlea la 8.30 si intram in traseu pe coltii Brezei (punct rosu) la ora 9.00. Prima treime a traseului este cea mai solicitanta deoarece este o panta abrupta pe un drum forestier care te solicita intens mai ales datorita greutatii rucsacului.
Dupa mai multe opriri si pauze ajungem in jurul orei 13.00 la cabana Urlea pe care o gasim la fel cum o lasasem cu un weekend in urma cand am amenajat-o pentru desfasurarea taberei. Dupa ce ne-am tras putin sufletul, o parte din baietii (Andrei, Gabi, Victor, Marius, Smendre, Miti, Andrei PN si eu) care au ajuns cu primele ture de oameni am inceput coborarea pe valea Pojarta spre satul Breaza pentru a cara si a doua parte de mancare, echipament (skiuri si clapari) si butelie. La Popasul Vanatorilor de la iesirea din satul Breaza ne asteptau Rares si Ionut cu echipamentul de ski si ai mei parinti cu mancare care a ramas si cu butelia. Desi speram ca mai mult de 10 kg de persoana nu o sa avem in rucsaci la a doua urcarea, am avut aproximativ aceasi greutate ca si la prima tura, fiecare avand rucsacul plin plus clapari si schiuri prinse de rucsac. Desi cam pe la ora 16.30 aveam rucsacii incarcati, am stabilit cu totii ca mai ramanem la o bere si la o ciorba la barulet sa ne mai tragem sufletul.
La ora 18.00 pornim cu greu spre cabana unde speram ca o sa gasim macar un ceai cald dar ne dam seama ca e imposibil avand in vedere ca si butelia si aragazul erau la noi. Inaintam destul de greu pentru ca majoritatea aveam skiuri pe rucsaci si pe traseul vaii Pojarta sunt multe doboraturi care nu pot fi ocolite si trebuie sa ne taram cu tot cu rucsaci pe sub ele. Primul care ajunge la cabana este Rares care coboara cu Marian, George, Adi si Balan, dupa cei care au ramas in urma pe traseu si care inaintau foarte greu datorita oboselii greutati si pantei foarte mari de pe ultima portiune a traseului. In jurul orei 23.00 ajungem toti la cabana unde am avut pate de o primire calduroasa, fetele ne-au ajutat sa descarcam rucsacii si ne-au pregatit o mica gustare care a picat foarte bine.
Marti 24.02.2009
Dimineata ne trezim la o ora rezonabila pentru ca toata lumea era obosita dupa ziua de luni. Luam micul dejun pe la ora 10.30 dupa care Andreea, Pisi, Heea Miti, Balan, Marian si Adi impreuna cu Rares si Ionut pleca in tura de ski, iar restul persoanelor pleaca in tura pana pe Varfu Mosu (2231 m). In tura de mers desi era zapada mare nu am intalnit dificultati la inaintare pentru ca erau facute urme pana aproape de varful Mosu de Smendre si de Andrei care vroiau sa ajunga pana pe Varful Moldoveanul, dar au ajuns decat pana in curmatura Calului unde s-au oprit si au dormit la soare dupa care s-au intors inapoi la cabana. Am ramas putin dezamagit dupa tura pentru ca nu era zapada buna de dat cu pioletul, dar in rest tura a fost faina, nu a batut vantul, a fost senin am putu admira peisajele.
La cabana s-a ajuns cam in acelasi timp din ambele ture (in jurul orei 16.00), unde i-am gasit si pe Cornel, Andreea (Pupaza), Nicu si Sorin care au urcat pe Valea Pojarta si au ajuns la cabana pe la ora 12.00. Seara a fost program de voie, s-a cantat la chitara si s-a jucat mafia.
Miercuri 25.02.2009
Ziua a treia avea sa inceapa dis de dimineatza deoarece se incerca a se ajunge pe varful Urlea. Dupa incercarea nereusita de marti cand Smendre si Andrei au incercat sa ajunga pe Moldoveanu, parerile tuturor erau ca si varful Urlea ar fi fost destul de greu de atins.
Astfel, inarmati pana in dinti cu echipamentul necesar turelor de iarna (piolet, coltari, bete) am pornit in numar de 9 pe o vreme ideala sa atingem telul propus.
Dupa prima jumatate de ora Catalina, resimtind oboseala acumulata cu o zi inainte a fost nevoita sa se intoarca sub atenta supraveghere si indrumare a lui Negru si a mea. Cu ajutorul urmelor lasate de echipele de ieri, am reusit sa ajungem destul de repede si usor pe varful Mosul aflat la aproximativ jumatatea distantei intre cabana si varful Urlea.
De aici, traseul avea sa se schimbe nitzel pentru ca nu mai erau nici urme batute, aparuse ceatza si pericolul de observa destul de greu cornisele existente. Intr-adevar din saua Calului (ramificatie catre Curmatura Zarnei) traseul arata destul de dubios, nu ca dificultate ci din cauza inaintarii intr-un alb de-ti “ingheta” inima.
Incet, incet, inaintand in ceatza (de prea multe ori cu capul jos conform lui Negru ?) spre surprinderea noastra ne-am intalnit cu doi curajosi care veneau dinspre Sambata. Dupa spusele acestora, nu aveam cum sa reusim sa iesim pe varf, ultima portiune fiind foarte expusa si periculoasa.
Am pornit catre varf cu un moral destul de scazut crezand ca nu avem cum sa ajungem pe varf. Intre timp incepuse sa-si faca aparitia si soarele. Nu era neaparat un motiv de bucurie, pentru ca acum putea vedea ce ne astepta. Creasta impresionanta a Fagarasului era plina de cornise… Varful a inceput sa ne apara din ce in ce mai aproape pana cand…fara prea multa dificultate l-am invins. Tura a durat 4 ore din cabana pana pe Varful Urlea.
La intoarcere ne-am intalnit cu echipa de schiori care ajunsesera si ei in Curmatura Calului.
Vremea a fost excelenta, astfel ca partea de coborare a fost o placere. Catre seara a debutat primul curs teoretic, cel de prim ajutor sustinut de Andrei Ciora.
Participanti tura ski: Heea, George(Soare), Ciubotaru Andrei, Smendre, Copilutu, Andreea Mare
Participanti tura Varf Urlea: Sorin, Balan, Negru, Marius, Gabi, Pisi, Cornel, Pupaza Catalina.
Joi 26.02.2009
Ziua de joi incepuse mai morocanos ca de obicei. In afara turei de ski, la ordinea zilei, pt tura de trekking numarul doritorilor scazuse semnificativ. Cum majoritatea mai urcasera cel putin o data pe varful Mosul, lui Andrei i-a fost destul de greu sa incropeasca o echipa de tura.
Insa cum cu o zi inainte mai aparusera in tabara cativa membri dornici de aventura, s-a ajuns si in aceasta zi pe varful Mosu. Cum celelalte trasee prezentau un grad ridicat de periculozitate nimeni nu a mai riscat, lumea ramanand la cabana.
In asteptarea celor plecati, Negru a incropit un scurt curs practic de TSA (tehnica speo-alpina). A fost un curs interesant pentru multa lume, mai ales pentru mine, fiindca am fost folosit pe post de cobai ? Dupa o masa de pranz indestulatoare si bine meritata, a urmat o parte de zi dedicata urmatoarelor cursuri practice.
Astfel Nicu a tinut un curs de avalanse cu prezentarea tipurilor de avalanse, a conditiilor de formare si binenteles a supravietuirii.
Foarte interesanta a fost insa aplicatia practica a cursului sustinuta de Rares Manea: cautare in avalanse. S-au folosit dispozitive rar utilizate in Romania: sondele de avalansa si acele aparate elecronice de cautare (PIEPS).
Ziua s-a incheiat cu un curs de echipament tinut de Smendre (foarte bine pus la punct si foarte implicat in sustinerea lui)
Totusi, trebuie amintit ca ziua nu s-a incheiat prea fericit pentru Pisi care a suferit o accidentare la ski.
Participanti tura ski: Andrei Ciubotaru, Vlad, Miti, Heea, Smendre, Marian, Pisi, Balan , Nicu, Pupaza, Marius
Participanti tura: Andrei, Piti, Claudiu, Adi, Ioana Raul.
Vineri 27.02.2009
Dis de dimineatza Rares a construit o akie cu care avea sa fie dusa la vale Pisi. Inainte de pranz Smendre a tinut un curs teoretic de alpinism, aplicatia sa practica intinzandu-se pe durata a cateva ore bune (coborare in rapel si urcarea pe coarda cu noduri de tip Prusik etc).
Ziua de vineri a fost ziua de relaxare, in care s-a lucrat la construirea iglului iar lumea s-a delectat cu schiurile, cu partide de sah, carti. Catre seara am sustinut un curs teoretic de meteo. Lumea s-a dus la somn cuprinsa de emotiile concursului de a doua zi in care fiecare avea sa-si demonstreze veleitatile in ceea ce s-a invatat in aceasta tabara.
Participanti la transportarea ranitei: Vlad, Victor, Marian, Adi, George, Rares, Miti + Andreea Mare si Piti (George Rares Piti si Andreea au plecat).
Sambata 28.02.2009
Ziua de sambata a fost una asteptata cu mare nerabdare de aproape toti participanti la tabara.
Dimineata au fost trase la sorti echipele aleator, astfel ca lupta avea sa fie echilibrata.
A venit si ora startului si ca de obicei pt ca lumea sa nu oboseasca inca de la inceput… s-a trecut intai si intai la probele teoretice. Astfel, au fost sustinute in urma cursurilor prezentate in timpul saptamanii 4 teste: meteo, sanitar, echipament si alpinism.
Rezultatele au fost destul de echilibrate, insa echipa Strumfilor Trogloditzi pe baza experientei acumulate in etapele de campionat ale Federatiei a reusit sa se impuna fara prea multe probleme. Componenta echipei castigatoare: Cornel, Oana, Raluca Nenciu, Ioana Carp si Claudiu Salagean. I-au urmat favoritii concursului si ai publicului, echipa Parsilor: Balan, Catalina, Copilutzu si Gabi Munteanu.
Au urmat probele practice…prima fiind cea de catarat. A fost o proba cu multe surprize, favoritii probei reusind sa obtina locu 3 Raul (din echipa 6) si locul 5 Copilutzu (din echipa Parsilor). Proba a fost castigat de Catalin (membru nou) din echipa Fluturasilor (echipa 5).
In paralel s-a desfasurat proba de ski, astfel ca omul de la catzarat nu putea concura si la ski. Favoritul cursei Silviu Balan (echipa Parsilor) avea de recuperat acele rezultate nu prea imbucuratoare de la teoretice si alpinism. Asa ca intr-o cursa furibunda dupa puncte in care concurentza era acerba, Balan a reusit sa castige cursa “sufocat de efort”. Au urmat in ordine: Hea (echipa 1), Sorin ( Fluturasii), Pupaza (echipa 6), Teo mica cu o singura foca ? ( echipa 4) si Oana (echipa Strumfilor Trogloditzi).
Inaintea ultimelor probe, echipa Parsilor reusise sa preia in sfarsit sefia clasamentului, urmati de Fluturasii lui Bik.
Urmau probele la care toti plecau pe picior de egalitate, probe care se mai practica doar in Austria, Elvetia… cautarea in avalansa si transportul ranitului pe o Akie construita pe moment.
Era momentul in care a inceput sa se umble la integritatea morala a arbitrilor ?)))))))))…insa fara prea mult succes. Puteau fi probele in care Parsii ar fi putut sa se detaseze in castigatori, insa…lucrurile au luat o intorsatura curioasa.
Cel mai bun timp la recuperare din avalansa l-au avut (surprinzator) Strumfi Trogloditzi 2’52’’ devansandu-i cu 12’’ pe Parsi. Chiar daca timpii de la Akie au fost mai modesti Strumfii i-au batut pe Parsi la total calculate cu 4 secunde. Surpiza cea mare a fost ca nici Strumfii si nici Parsii nu au castigat probele ci echipa numarul 1 (Hea, Raul, Stef, George Sacele, Claudia, Mihai). Cu un foarte bun timp la Akie echipa 4 (Teo mica, Didi, Marius, Andrei Piatra Neamt, Marian) nu au reusit decat o clasare pe locul 4.
Oricum…felicitari tuturor pt proba, pentru implicare mai ales…si pentru seriozitatea cu care a fost tratata proba.
Lumea fericita dupa atata zapada …s-a intors la cabana in asteptarea serii de cultural. Printre zambete, rasete, jocuri de cabana, echipele au pregatit cu grija culturalul.
Organizatorii acestor jocuri si concursuri au tinut sa prezinte si ei partea lor de program, cu care toti am fost de acord pt a ne delecta si noi concurentzii. Totusi tinem sa le multzumim pt faptul ca ne-au indurat atata timp in frig si binenteles ca ne-au indurat acuzele si contestatiile ?)
Si a inceput si ultima proba. Emotzii mari…erau 3 echipe care daca castigau proba aveau sa castige competitzia…si Parsii stiau lucrul acesta ?. Balul a fost deschis de echipa lui Hea ( la chitara) care au incalzit publicul…au urmat si celelalte echipe. N-as fi vrut sa fiu in pielea juriului care au avut ce juriza….scenete care mai de care mai spontane si mai distractive, chitaristi in fiecare echipa…poezii…tot tacamul.
Castig de cauza l-a avut echipa Strumfilor Trogloditzi cu Oana la “timona”, urmatzi de Parsi
Chiar daca in clasamentul general pe locul 1 au luat loc 2 echipe….Parsii si Strumfii Trogloditzi…personal zic ca toate echipele au fost la inaltime. Trebuie mentionat ca juriul a fost alcatuit din urmatoarele persoane: Vladut, Smendre, Negru, Marian, Anda, Andrei, Adi Heghedus, Victor, Miti.
Seara s-a incheiat in acorduri de chitara…
Duminica 01.03.2009
O ultima poza, si ….hai acasa. Cei 50 de CPNTisti insirati ca un “anaconda” au purces tiptil tiptil catre casa.
Persoane venite pe parcursul Taberei:
Miercuri: Irina, Claudiu si Radu
Joi: Stef, Teo mica, Timea, Duracel, George, Mihai, Claudia Luci
Vineri: Teo, Didi, Razvan, Adi Turcu, Catalin
Sambata: Carmina, Sebi si 2 prieteni de-ai lui Catalin