Valea bujorilor-coltii morarului-omu-v.malaiesti-rasnov 07.09.08
Tura asta am planificat-o cu o saptamana inainte cand vladut mi-a propus-o ,Timea a vrut sa vina si ea,l-am chemat sip e Manu si asa am facut 2 echipe.
Cu o seara inainte am fost in poiana tapului unde se desfasura o etapa din compionatul frts,am stat la cultural si pe la 01.30 am mers la culcare ,in acelasi timp cu gasca din Rasnov:Raul,Anda,Miti,Bica,Didi(care e de fapt din bv),care faceau si ei o tura a doua zi,cu urcare pe jepii mici.
Ne-am trezit la 6.30 am plecat la 8.00,am mers impreuna cu rasnovenii pana la drumu de jepi,acolo fiecare pe drumu lui.
Din pacate Timea si apoi Vladut ,cel care isi dorea tura cel mai mult au trebuit sa renunte din diferite motive,asa ca am ramas eu cu Manu.
A murcat pe munticel-poiana costilei ,de aici am luat marcaju spre malaiesti si la un moment dat valea bujorilor intersecteaza poteca,coborand din stanga cum mergem spre malaiesti.Intram direct pe firul vaii,unde brusc incep saritorile.Saritorile din partea inferioara a vaii sunt cam urate umede si pline de licheni si muschi,dar incet incet le-am depasit si dupa prima treime valea devine chiar frumoasa si ofera o escalada placuta.
Aproape de iesirea vaii in culmea amorarului aceasta se desparte in mai multe valcele si exista tentatia de a se iesii din firul pe care sa urcat ptr a iesii direct in culme,eu nu recomand acest lucru deoarece se va intra in zone cu jnepenis des si inalt iar inaintare va devenii anevoioasa.Cel mai bine este a se urma aproximativ firul vaii pana la iesirea in culme deoarece se evita zonele cu jnepenis.
Precizare:in acest punct in care valea se deschide,perspectiva se deschide si ea si observam in dreapta destul de departe unul din coltii morarului si exista tentatia de a tine dreapta direct spre el,cel mai bine este a se tine firul vaii,adica drept inainte deoarece vom iesii imediat in culme si de aici traseul va fi mult mai clar.
Odata iesiti in culme tinem cresta aproape matematic urcand pe fete inierbate pana in locul in care incep propriu zis coltii morarului(locul in care trebuie sa te legi in coarda,coltii morarului desii sunt un traseu usor sunt f f fexpusi asa ca asigurarea este necesara).Daca de la distanta,din bv de exemplu coltii se arata f impresionanti de aproape isi pierd perspectiva si nu prea mai au nimic in comun cu tancurile ascutite pe care le vedem de jos.
Catararea este usoara,elementara ,exista 2 pasaje care se coboara in rapel ,nu exista alte dificultati.Precizare:traseul ocoleste la un moment dat unul din coltii,trebuie facut un mic ocol ptr a urca pe el,recomand aceasta urcare deoarece cred ca este cel mai spectaculos dintre ei.
Dupa teminare pasajelor expuse se ajunge in aproximativ 40 min la omu fara nici un fel de dificultati.
Acum,un lucru interesant am ajuns la omu aproximativ in aceiasi secunda cu rasnovenii fara sa pregatim nimic inainte a fost doar o mare coincidenta.
De aici am coborat impreuna cu ei pe valea malaiesti si de pe drumul glajariei au venit parintii si cumnatii sa ne culeaga.