Deprecated: Optional parameter $settings declared before required parameter $widget is implicitly treated as a required parameter in /home4/cpntro/public_html/wp-content/plugins/client-dash/core/clientdash-functions.php on line 355
Verticala României de la Vf. Moldoveanu la Marea Neagra – 21-23 iunie 2021 | Clubul pentru Protectia Naturii si Turism Brasov

Verticala României cu forțe proprii de la Vf Moldoveanu la Marea Neagră (Constanța).

Planul:
„Un super eveniment are loc de luni până miercuri!
5 cpnt-iști (Bălan, Brăneanu, Zsolt, Mițișor și Bușe) își propun să faca Verticala României în varianta cursiere.
În ce constă?
Evenimentul își propune să unească cel mai înalt punct din țară cu cota 0 si anume Vf. Moldoveanu și Marea Neagra în maxim 24 de ore.
Pentru ediția din acest an vor parcuge majoritatea traseului pe biciclete (MTB la început și apoi cursiere) în total fiind 500+ km de pedalat.
Suntem super curioși să vedem cum o să iasă!”

Unul din antrenamente-Bușe:

Verticala României, sau cum să străbați jumătate de Românie pe orizontală de la cel mai înalt vârf(vf Moldoveanu ) spre malul Marii Negre. Cum ideile mărețe iau naștere la bere, așa a pornit și planul nostru de a străbate distanța în jur de 500km pe cursiere.
Temerarii turei antemergătoare ce va avea loc luni (21 iunie) și care au zis da sunt: Mița, Brăneanu, Dan Oprița și subsemnatul.
Traseul a fost stabilit de Brăneanu, care a conturat o buclă de 200 km cu plecare din Brasov-Poiana Mărului-Șinca Veche-Hoghiz-Homorod-Cața-Sânpaul-Ocland-Varghis- Baraolt-Aita Mare-Araci-Bod- Sânpetru-Brașov.
Am plecat la ora 7 din Livada Poștei odată ce primele picături de ploaie și-au făcut apariția. Ajunși în Zărnești am făcut aprovizionarea cu mâncare de la Lidl, apoi am pornit cu gândul să luăm următoarea pauză după primii 100 de kilometri parcurși. Trecuți de pasul Poiana Mărului, ceata și norii se tot adunau în stânga și dreapta noastră, astfel că până în Șinca Veche am trecut prin două rafale bune de ploaie care aveau să fie doar începutul. Făcând schimbul la trena, eu mai reușeam să mă încălzesc în spatele plutonului, dar stropi care veneau propulsați de roțile bicicletelor te făceau să îți dorești să fii primul. Altfel spus, eram ca între ciocan și nicovala, dar ne căleam la foc domol, numai că în locul focului ploaia se juca cu rabdarea noastră.

Oprim în benzinărie pe la kilometrul 89 și ne încălzim cu o cafea. Pauza în care eu începusem să cam dârdâi de frig. Prânzul ne-a prins în Sânpaul unde Braneanu ne-a cinstit cu o Secuiana, un fel de băutură spirituoasă care în ciuda aparențelor, fiind ambalata ca un iaurt, a fost scânteia care ne-a aprins motoarele. Porniți din nou la drum, soarele a apărut pentru câteva minute, apoi o fost înghițit din nou de nori. Belvederea cu lacurile din Sânpaul ne-a mai ajutat la moral și am profitat să fac și câteva poze. Următoarea oprire a fost la Hăghig, forțați de norii negri și câteva tunete care au spart tăcerea, am sprintat până spre primul adăpost care se ivea.

Am găsit o stație de autobuz fix când ploaia torențială a început mai zdravăn. Odată ce s-a mai potolit, am profitat de o mică fereastră și am ajuns in Brasov pe la ora 16, după peste 200 de kilometrii și nu știu câte ploi (le-am pierdut numărul după cea de-a treia).

Am sărbătorit tura cu o bere nefiltrată aleasă de Brăneanu, apoi ne-am despărțit având în gând dușul cald și hainele uscate. Noroc că în tura asta nu am uitat foița de vânt.
Sper să revin cu raportul după adevărata tură, verticala.
Pană atunci numai bine și spor la dat, Bușe.

START Verticală

Prima zi din Verticala României (21 iunie) s-a anunțat plină de peripeții și continuăm să avem parte de tot felul de surprize.
Numărul cinci s-a transformat în șapte și astfel îi avem pe următorii temerari care vor să ajungă cu bicicletele la mare: Silviu Bălan, Bușe Ștefan, Mihai Biolan, Alex Fazakas, Zsolt Racz, Dani Spulber și Vlad Spiru, alături de echipa de suport și media Tata Spiru, Misha și Gabi mică.

Întâlnirea a fost la ora 13 la Misha acasă, de acolo pornind către Brăneanu, unde am avut o pauză de ședință și cafea.
Dubele au fost încărcate cu biciclete și oameni și am pornit la drum la ora 16, cu speranța că temerarii noștri vor prinde apusul pe Vf. Moldoveanu.
Drumul a fost lung dar cu distracția din mașină pe măsură, cu multă voie bună, zâmbete, cântat și priveliști ce ne încântau de pretutindeni.
După multe ore infernale pe un forestier interminabil am ajuns într-un final în punctul în care aventurierii noștri s-au suit pe biciclete și au dat-o cu încredere și curaj la deal. Aveau un vârf de cucerit!
Au pornit la ora 21 și au ajuns pe vârf la 23, alături luna răzleță care le lumina potecile.

Între timp, în drum spre semnal duba a avut o defecțiune iar echipa de suport și media a rămas blocată în pădure, dar ulterior lucrurile s-au transformat în bine. Duba s-a reparat, temerarii și-au continuat aventura sănătoși și plini de viață și categoric nu au de gând să renunțe la valurile mării și la plajă.

În momentul de față au parcurs 150 de km și alți 20 se află acum între ei și București, unde se îndreaptă chiar în acest moment.

Suntem curioși să vedem cum o să parcurgă și cei 230 km de acolo până la mare, la Constanța, și le ținem pumnii!

Multă baftă, băieți!

Finish:
„A doua zi din Verticala României (22 iunie) și ultima, cea în care băieții noștri au ajuns în sfârșit după mult efort la Marea Neagră, în Constanța, din Vf. Moldoveanu.

500 km parcurși în 26 ore jumătate, fără somn și cu câteva opriri.

Mult efort, curaj, ambiție și psihic puternic sunt doar câteva din însușirile cu care îi putem descrie pe băieții noștri.

Enorm de multe felicitări lui Silviu Bălan, Bușe Ștefan, Mihai Biolan, Alex Fazakas, Zsolt Racz, Dani Spulber și Vlad Spiru pentru tot efortul depus și pentru realizarea acestei mari peripeții.
Mulțumiri echipei de suport și media Tata Spiru, Misha și Gabi mică, care au fost acolo să-i ajute, să-i susțină și să le monitorizeze fiecare moment important.

Mulțumiri tuturor cpnt-iștilor și oamenilor care i-au bombardat cu încurajări, susțineri, care au fost alături de ei prin mediul online și s-au interesat de locația, starea și sănătatea lor.

Câteva vorbe celebre din acest eveniment:

“Am plecat luni, ne-am dat marți, am ajuns miercuri și ne întoarcem joi.” -Brăneanu

“Eu așteptam să vină apă mai curata la izvor, bă” -Zsolt

“Eu sunt fresh acum și iau primul trena… până la ieșirea pe poartă!” – Biolan

,,Scurtă recapitulare preluată de la Tabere si circuite de alergare, ski si mtb:
-21 iunie
21.00 au pornit de la Stâna lui Burnei spre Moldoveanu
23.00 START Verticala României, au pornit la vale de pe Vârful Moldoveanu

-22 iunie
03.00 au ajuns la MTB-uri
Peripeții: probleme cu mașina de asistență care s-au rezolvat între timp
13.40 au ajuns în București
17.25 pauză de supă caldă la Oana Dobrinoiu în Dor Mărunt
21.20 au parcurs 400 km, mai au aprox 100 km, se lasă seara
22.15 au ajuns la Lidl Fetești, pauză de pizza. O dată cu lăsarea nopții se lasă și liniștea, durerile provocate de șa sunt mai apăsătoare și oboseala începe să dea târcoale.
00.00 au ajuns la Medgidia, mai au 40 km de parcurs până la mare. Chiar dacă au depășit termenul propus, nimic nu-i mai oprește acum.
01.30 FINAL pe plaja Modern din Constanța. Încă mai aveau multă energie și multe povești de spus.”