"Tabara de Vara"este cel mai amplu proiect al clubului nostru. Prin aceasta actiune de voluntariat se urmareste refacerea marcajelor, mijloacelor de orientare, a potecilor si adaposturilor turistice, precum si igienizare in masivele muntoase unde se desfasoara aceste tabere.

 

Am incercat sa fac o retrospectiva a celor aproape 35 de ani care au trecut…

 

>1974 <
In vara anului 1974 a fost organizata pentru prima oara. Actiunea a avut loc in Masivul Piatra Craiului. Comandantul taberei a fost domnul Alexandru Barsasteanu, membru al Comisiei Monumentelor Naturii a Academiei Romaniei, filiala Brasov, initiatorul Cercului de Protectia Naturii si Turism si al acestei tabere de munca voluntara. Principalele obiective ale acestei tabere au fost refacerea marcajelor,potecilor, adaposturilorturistice din Masivul Piatra Craiului si zona brasoveana din a Muntilor Fagaras, din Varful Comisul pana in Curmatura Zarnei, precum si terminarea refugiului Spirlea.
 
> 1975 <
In anul 1975 o noua tabara are loc tot in Muntii Piatra Craiului. Membrii taberei participa la reconstruierea refugiului Diana, care, din pacate a fost incendiat din neglijenta unor turisti, precum si refacerea unor poteci si marcaje in Piatra Craiului si in zona de creasta a Fagarasilor.
 
> 1976 <
1976. A treia editie a taberei se organizeaza tot in Masivul Piatra Craiului. Se transporta si se monteaza doua refugii, refugiul de langa Vf. Ascutit si Refugiul Sperantei de langa fosta Cabana Ascunsa. Tot in aceasta tabara un grup de studenti participa la constructia punctului Salvamont de langa zona Pietrei Craiului.
 
> 1977 <
O parte din vara anului 1977 membrii CPNT-ului si invitatii lor din alte centre universitare si-o petrec in tabara din Muntii Fagaras, stabilita pe valea Vistei Mari. A fost o tabara grea amplasata in gol alpin. Se transporta si se monteaza stalpi de creasta pana in Saua Podragu, se monteaza refugiul de sub Vistea Mare, care, ulterior a fost luat de avalansa sau vant, se reamenajeaza refugiul din Valea Rea.
 
> 1978 <
In anul 1978 tabara este amplasata in Vanga Mare cu scopul de a reface marcajele turistice din Masivul Postavarul si toate caile de acces din cele patru puncte cardinale ale acestui masiv. Se deschide si o noua poteca de legatura intre Valea Cheisoara si Cheile Rasnoavei, marcata cu triunghi albastru.
 
> 1979 <
Tabara din 1979 a fost instalata in Bucegi. Obiectivele ei au fost amenajarea potecilor, montarea stalpilor de marcaj in zone de gol alpin, refacerea podetelor si marcajelor cuprinse in granita judetului Brasov pana la limita judetelor limitrofe Arges, Dambovita si Prahova.
 
> 1980 <
Vara anului 1980 este marcata de tabara din Susai-Piatra Mare si zona Predea-Clabucet. Amplasata initial la Susai, tabara s-a transferat apoi la Dambul Morii. Au fost refacute potecile si marcajele din zona Predeal-Piatra Mare precum si potecile de legatura cu Cabana Rentea. Dupa care au urmat reamenajarea drumului de caruta spre cabana Piatra Mare, poteca de acces prin Prapastia Ursilor si traseul "7 scari". Un grup de studenti au dat o mana de ajutor la constructia punctului Salvamont de langa Cabana Cristianul Mare.
 
> 1981 <
In 1981 ne reintoarcem in Masivul Fagaras. Tabara a fost amplasata la piciorul Varfului Berevoiescu Mare la obarsia frumoasei vai a Vladului. S-a lucrat pe traseul de creasta cuprins intre Varful Comisul si Fereastra Mare a Sambetei, la refacerea potecilor si marcajelor, completarea stalpilor de creasta si reamenajarea refugiilor din Berevoiescu Mare si Curmatura Zirnei.
 
> 1982 <
1982. "Bucegii dau zvon de piatra si izvoare" si si ne recheama pe ale lor carari. "Raspundem la a lor chemare" si amlasam tabara pe firul limpedei ape a Glajariei. Un grup restrans isi monteaza corturile langa Cabana Malaiesti. Sunt refacute marcajele si potecile din caldariile Malaiesti si Tiganesti, sunt amenajate potecile de pe Bucsoiul si refacute podurile distruse de avalansa pe traseul "Tache Ionescu". De asemenea s-a lucrat la amenajarea potecilor si refacerea marcajelor pana la cabanele Diham si Poiana Izvoarelor. Sunt montate cabluri de siguranta in zonele periculoase.
 
> 1983 <
Editia jubiliara, a zecea, in 1983, aduce un "omagiu Craiului". Tabara a fost amplasata aproape de cabana Plaiul Foii, la iesirea din Valea Vladusca. Pe locul refugiului Diana s-am montat o copertina, s-au refacut marcajele de legatura cu creasta principala si cu Muntii Fagaras, s-au montat cabluri pe traseul "La Lanturi" si priciuri metalice in Refugiul Sperantelor si Refugiul Varful Ascutit.
 
> 1984 <
Pentru a treia oara in Muntii Fagaras, in anul 1984. Tabara este amplasata initial in Valea Breaza dar apoi mutata langa Complexul Turistic Sambata. S-au amenajat traseele de legatura cu creasta principala pe vaile Pojorata, cu serpentinele pe Plaiul Motului spre cabana Urlea, Dejani, Sebesului, Brascioara, Vistisoara, Sambetei. In aceeasi perioada se mai organizeaza o tabara in muntii Bucegi, cu cazarea la Cabana Caraiman, in care studentii CPNT-isti au reamenajat traseul Valea Caraiman.
 
> 1985 <
In 1985, CPNT reuseste sa organizeze, ca si in anul precedent, doua tabere. In prima tabara, amplasata initial in zona Predeal se amenajeaza traseele din statiune spre cabanele Malaiesti, Diham, Trei Brazi, Poiana Secuilor, Piatra Mare, si apoi langa cabana Babarunca in Muntii Ciucas, unde se ajuta la construirea Refugiului Salvamont "Babarunca" si se refac marcajele din zona judetului Brasov. In cea de-a doua tabara, amplasata la Cabana Ciucas, se reamenajeaza traseele din zona prahoveana a Muntilor Ciucas.
 
> 1986 <
Din nou in Muntii Bucegi, in anul 1986 unde se lucreaza mai intai la primul amplasament din zona Poarta Bran. Se reamenajeaza traseele pe Valea Ciubotei, Valea Gaura spre Varful Omu si pe Plaiul lui Om spre Strunga Bran. Al doilea amplasament se face in Glajaria Malaiestilor; se refac marcajele din Valea Malaiesti spre Varful Scara Si Varful Omu, se monteaza prici metalic in refugiul de la Varful Scara si se transporta material pentu Refugiul Salvamont "Malaiesti".
 
> 1987 <
1987. In Masivul Fagaras, tabara de baza se amplaseaza langa Complexul Turistic Sambata, cu doua tabere de creasta, una in Curmatura Zarnei cu zone de activitate de la Curmatura Zarnei pana la Varful Comisului si pana la Fereastra Mare a Sambetei si a doua la Cabana Podragu cu zona de activitate pana in Fereastra Mare a Sambetei. S-a mai refacut traseul pe Valea Sambetei, s-au reamenajat cu priciuri metalice refugiile Moldoveanu, Curmatura Zarnei. Activitatea studentilor a fost usurata de participarea Unitatii Militare AERO Sibiu cu un elicopter pentru transportul materialelor si alimentelor.
 
> 1988 <
Tabara din 1988 se amplaseaza langa cabana Susai, situata in vecinatatea Muntilor Predealului si Piatra Mare. S-a reamenajat Canionul 7 Scari, inlocuinde-se podetele si scarile deteriorate; sunt refacute potecile de acces si traseele de creasta din Mntii Piatra Mare. In zona Predeal-Cheia-Parau Rece-Diham sunt remarcate potecile de legatura spre masivul Postavaru si Muntii Bucegi.
 
> 1989 <
In vara anului 1989 CPNT-istii revin in Muntii Fagaras, in caldarea glaciara Valea Rea, situata sub varful Moldoveanu, se instaleaza o mica tabara in gol alpin. S-a construit refugiul Vistea Mare, in saua Portitei Vistei la o altitudine de 2300 m. In tabara de baza se reamenajeaza poteca de acces spre cabana Valea Sambetei prin dinamitarea portiunilor stancoase si saparea unei noi poteci in locurile unde aceasta a fost surpata; sunt refacute podetele distruse, marcajele pe potecile de acces spre creasta principala de pe vaile Vistea Mare, Vistisoata, Brezcioara; sunt remarcate traseele cu plecare de la cabana Valea Sambetei, inclusiv portiunile de creasta cuprinsa intre Curmatura Zarnei si Vf. Moldoveanu. Ca si in urma cu doi ani, activitatea studentilor a fost sprijinita de Unitatea Militara AERO Sibiu cu un elicopter pentru transportul materialelor in portita Vistei.
 
> 1990 <
In 1990, tabara este instalata in Muntii Bucegi, langa Refugiul Salvamont Ciubotea. Sunt cuprinse in actiunea de refacere a marcajelor, toate traseele din partea vestica a Bucegilor incepand cu Muchia Clincea – Culmea Tiganesti – Varfu Omu si terminand cu Valea Bangaleasa – Saua Strunga. Se marcheaza traseul Bran – Zarnesti, peste Magure; se ajuta la amenajarea imprejurimilor refugiului Ciubotea si a drumului de acces, si se transporta materialele necesare punctului Salvamont Omu.
 
> 1991 <
Revenim in vara anului 1991, dupa 5 ani, in Glajaria Malaiestilor. Tabara instalata aici are ca zona de actiune partea nordica a Bucegilor. Sunt remarcate si reamenajate traseele Paraul Rece – cab. Diham – cab. Malaiesti – vf. Scara – cab. Omu. Se amenajeaza portiunilesurpare si se refac podurile si podetele distruse de avalanse si viituri de pe traseul Tache Ionescu si Valea Malaiesti. In zonele alpine sunt reincastrati pilonii doborati si se monteaza cabluri de siguranta in zonele periculoase. Se transporta materialele de constructie necesare Refugiului Salvamont Malaiesti.
 
> 1992 <
1992. Se organizeaza o noua tabara in Masivul Fagaras – cea mai ampla din ultimii ani. Au fost redate in circuitul turistic traseele spre cabana Urlea de pe valea Brezcioara si pe valea Pojorata, nepracticabile de mai multi ani, din cauza alunecarilor de teren, viiturilor, caderilor de arbori, stanci. Au fost construite 6 noi poduri peste cele 2 rauri; au fost dusi si incastrati piloni metalici pe creasta principala intre seile Podragului si Comisu, paralel cu refacerea marcajului, iar cei doborati de avalansi si viituri au fost replantati si revopsiti; s-au facut reparatii curente si lucrari de igienizare la refugiile Vistea Mare, Curmatura Zarnei, Berevoescu. Au fost remarcate potecile turistice de pe vaile Vistea Mare, Vistisoara, Sambata, muchiile Dragusului, Coltii Brezei si traseele de legatura cu creasta principala. A fost prima tabara realizata in colaborare cu Clubul National de Turism pentru Tineret prin participarea unor studenti de la STUDMONT Iasi.
 
> 1993 <
Muntii Bucegi. Marcarea crestei principale si reparatii la refugii.

> 1994 <
Muntii Piatra Craiului. Cea mai mare actiune de igienizare din acest masiv; amplasarea punctelor de colectare a rezidurilor
 
> 1995 <
Se demareaza proiectul " Piatra Craiului viitor Parc National". Marcarea traseelor de legatura cu creasta.
 
> 1996 <
1996 tabara de vara Piatra Craiului ( continuarea proiectului din anul anterior). Marcarea crestei sudice
 
> 1997 <
1997 tabara de vara M-tii Piatra Craiului ( ultima etapa a proiectului ). Marcare traseu de legatura cu M-tii Fagaras; amenajare traseu spre refugiul Spirla si saua Tamasului

> 1998 <
Dupa trei ani de activitate in Piatra Craiului, in 1998 M-tii Fagaras sunt alesi pentru o noua tabara. Astfel, timp de doua saptamani activitatea s-a desfasurat in perimetrul Vf. Moldoveanu – Valea Arpasul Mare – Balea Lac constand in igienizarea Vaii Arpasul Mare, zona Turnuri – Podragu, marcarea crestei principale (Vf Moldoveanu – Balea Lac, banda rosie) si a traseului de legatura cu creasta principala, Cabana Turnuri – Caldarea Podragu – Fereastra Podragului (triunghi rosu).
 
> 1999 <
1999 tabara de vara M-tii Bucegi (igienizarea Vaii Poarta, refacere marcaje pe Versantul Vestic, amenajarea refugiului Ciubotea si a refugiului Omu)
 
> 2000 <
Tabara pentru protectia habitatelor din "Parcul National Bucegi". In colaborare cu Fundatia "Centrul de Ecologie Montana" (C.E.M) Moeciu de Sus, se demareaza proiectul "Conservarea unor habitate in arealul Parcului National Bucegi", care cuprinde partea vestica a Parcului National Bucegi si anume Valea Bangaleasa. Realizarile acestui proiect au constat in refacerea drumului de acces spre Poiana Gutanu si amenajarea unui punct de belvedere, amplasarea unui foisor de adapost, construirea unui podet, refacerea marcajelor turistice, efectuarea unor masuri de protectie asupra unor izvoare (ingradiri, curatiri, jghiaburi) si igienizarea zonei.
 
> 2001 <
Se revine in masivul Piatra Craiului, unde cu ajutorul Administratiei Parcului National Piatra Craiului am reusit sa actionam pe mai multe planuri: remarcarea creastei principale, a altor trasee ce duc in creasta si a drumului spre Rudarita – trecerea in Masivul Fagaras. Tabara de baza a fost amplasata la Plaiul Foii, zona ce a fost igienizata impecabil, impreuna cu imprjurimile, zona Refugiului Spirlea, Refugiului Ascutit si Coltii Chiliei.
 
> 2002<
 
 
> 2003<
"Tabara de amenajarea Bazei Nationale Salvamont si intretinere a traseelor turistice din masivul Bucegi". In urma aplicarii acestui proiect s-au pus bazele unui centru de pregatire si antrenament al salvatorilor montani, si s-au ecologizat si amenajat traseele montane.
Locul de desfasurare: Masivul Bucegi – Cabana Padina
Obiectivele proiectului:
– Crestera numarului de turisti in zona Bucegi
– Diminuarea fenomenului de disparitie a unor specii de plante si animale
– Imbunatatirea gradului de siguranta oferit turistilor
– Realizarea Bazei Nationale Salvamont
– Instruirea membrilor CPNT, din punct de vedere al tehnicilor montane (alpinism, orientare, prim-ajutor)
Pentru atingerea obiectivelor propuse s-au realizat urmatoarele activitati:

  •  Lucrari de constructii in vederea realizarii Bazei Nationale Salvamont
  •  Montarea la intrarea in Parcul National Bucegi a unui panou informativ
  •  Igienizari si remarcari in zonele adiacente Cabanei Padina
  •  Sustinerea de cursuri practice si teoretice legate de tehnicile montane
  •  Realizarea de material publicitar pentru mediatizarea proiectului