Pledoarie pentru natura
Despre proiectul "Piatra Craiului – Viitor Parc National"
"In momentele de necesara relaxare, natura este cea care ne ia de mana, ca pe niste copii pierduti, sa ne arate verdele padurii si albastrul de necuprins de deasupra, ca sa ne dam seama ca de fapt viata este mai frumoasa decat pare.
Si strabatandu-i potecile in aerul tare de munte, la primul popas, la izvor, ne intrebam cu inocenta incantare: asa o fi ?… gandindu-ne la natura ca la un prieten.
Daca ar fi doar atat, naturii i-ar fi bine. Uneori, uitam ca nimic nu se capata pe degeaba, ca natura nu mai poate da cand noi doar luam, fara sa dam, la randul nostru. Uitam, deci ca nu natura apartine omului ci omul apatine naturii. Omul, fiinta efemera, este obisnuit sa observe doar reactiile instantanee, masurate intr-un timp comparabil cu durata propriului ciclu vital. Dar natura, cu o viata numarata in milenii, reactioneaza intr-un interval de timp de zece ani. Reactiile ei insa sunt in lant, fiindca in natura toate sunt legate de toate, printr-o sensibila retea de relatii trofice ce stau la baza functionarii oricarui ecosistem.
Sa tinem seama deci de toate aceste legitati ale naturii si sa nu stricam starea de echilibru, atat de necesara supravietuirii. Sa intindem vechiului nostru prieten o mana! "
Si iata ca cei care vor intinde o mana de ajutor naturii sunt membrii Clubului pentru Protectia Naturii si Turism Brasov (CPNT). Acestia au conturat proiectul: "Piatra Craiului – Viitor Parc National"
Masivul Piatra Craiului se detaseaza ca o unitate geografica perfect individualizata, cu limite clare si caractere proprii. Configuratia sa este destul de simpla fiind alcatuit dintr-o singura creasta marginita de versanti abrupti, culmile mai scunde inconjoara de o parte si de alta pe cea principala ca niste contraforturi. Piatra Craiului are un profil maret, silueta sa eleganta impresioneaza pe cel ce priveste de la distanta, oferind un peisaj salbatic de mare frumusete.
Acest faimos masiv calcaros si rezervatia stiintifica pe care o adaposteste, reprezinta o adevarata mandrie a Carpatilor Meridionali deoarece aici gasim biocenoze interesante care s-au individualizat reciproc in geneza si individualizarea lor, reprezentand un adevarat leagan endemic al florei noastre carpatine.
Datorita importantei sale stiintifice, acesta rezervatie a fost propusa sa devina un viitor parc national.
Frumusetea si importanta stiintifica a Pietrei Craiului a impus ocrotirea acestui masiv. Proiectul initiat de membrii CPNT Brasov cuprinde urmatoarele directii : Igienizarea – Activitatea de igienizare va fi prima de acest fel in masivul Piatra Craiului si va consta in evacuarea deseurilor din zonele de mare si medie altitudine. Vor fi atacate, in principal zonele de campare trditionale, zonele din jurul refugiilor si cabanelor turistice.
Pana in prezent, in cele doua serii s-au colectat peste 5 tone de deseuri care prin grija Primariei Zarnesti si Agentiei de Protectia Mediului Brasov, au fost transportate de la baza masivului la halda de gunoi a orasului.
Amenajarea ecologica a masivului Piatra Craiului va urmari relizarea unui sistem de atentionare si educare vizuala. Astfel vor fi construite si amplasate, in zonele principale de acces, panouri care sa indice intrarea in zonele protejate, harta ariei protejate, locurile de campare recomandate si prevazute cu cosuri provizorii de deseuri.
Educatie ecologica – se va realiza prin difuzarea de pliante si chestionare turistilor intalniti pe trasee de catre echipele de platrulare. Grupurilor de turisti li se va imnana cate un saculet din plastic in care vor fi indrumati sa-si stranga gunoaiele si sa le scoata in afara ariei protejate pentru a fi depuse in locurile special amenajate.
Proiectul initiat de CPNT Brsov se va desfasura pe parcursul a 3 – 4 ani, organizandu-se anual 3 sau 4 serii. Scopul final este declarerea masivului Piatra Craiului ca Parc National.