Scritorul Eugen Barbu spunea odata ca muntele isi are oamenii pe care-i merita. Si la 21 noiembrie 1973 un grup de tineri cu suflet mare, indragostiti de munte au hotarat constituirea Clubului Pentru Protectia Naturii si Turism, al carui prim presedinte era un student al facultatii de Silvicultura Brasov, Pop Dumitru.
Dupa prima editie, cu caracter local, incepand cu 1974, tabara a devenit nationala, la ea participand studenti si din alte centre universitare: Cluj, Iasi, Timisoara. An dupa an, generatii de studenti au luat contact cu muntele, l-au cunoscut si l-au admirat, s-au confruntat cu el in momente dificile, dar au ramas in urma obiective turistice Refgiul Varful Ascutit, (fost 7 Noiembrie), Refugiul Sperantelor, Refugiul Berevioescu, Refugiul Vistea … Zeci de kilometrii de marcaje, zeci de stalpi si indicatoare refacute, poteci degajate si re-marcate. S-au inchegat prietenii legate pe viata, s-au compus imnuri inchinate muntelui (Imnul Dianei, Imnul Cabanei Sambata, Imnul Cabanei Malaiesti).
Cea de-a 24-a editie a taberelor CPNT se desfasoara anul acesta in masivul Piatra Craiului avand tabara de baza langa cabana Plaiul Foii. Obiectivele taberei sunt: igienizarea masivului, refacerea marcajelor pe cateva trasee de baza cu plecare din Plaiul Foii, spre creasta.
Pentru a asigura continuitatea, si in spiritul traditiei montane, in anul 1983 un "veteran" al taberelor CPNT, a avut ideea si a pus-o in aplicare instiintand Tabara Veteranilor. Aceasta tabara se organizeaza, incepand cu 1983, in a 2-a sambata din luna august, in fiecare an in alt loc din muntii nostri. In 1996, tabara se va desfasura in perioada 9-15 August, la Cabana Pui din Masivul Retezat.
Actuala editie a taberei CPNT are si o conotatie jubiliara: o suta de ani de cand Academia Romana premia cartea zarnesteanului Ion Turcu despre muntii Tarii Barsei si ai Fagarasului (1896)