Piatra Craiului – Parc national?
… Deoarece flora si fauna acestui masiv il fac sa fie unic. Vegetatia intalnita aici este foarte variata si bogata, masivul adapostind un numar apreciabil de specii endemice. Aici se afla 41% din numarul endemismelor cunoscute pe teritoriul tarii. Doua dintre aceste specii care se intalnesc aici sunt Garofita Pietrei Craiului si Primula Baumgarteniana. Fauna acestui masiv se face remarcata prin prezenta caprelor negre din zonele de abrupt, cocosilor si gainuselor de munte, mistretilor si ursilor in zona de padure, vipera si fluturasul de stanca. Toate aceste aspecte faunistice si floristice au determinat efectuarea de studii si instituirea de catre forurule in drept (Ministerul Apelor, padurilor si Protectiei Mediului, Institutul de cercetare si Amenajari Silvice Bucuresti etc) a unor zone de protectie. Astfel prin ordinul Ministrului nr. 70/1990, al MAPPN, Piatra Craiului este declarat parc national. Insa statutul de parc national implica amenajari specifice, delimitari stricte si o administrare corespunzatoare.
De aici incepe odiseea CPNT-ului. Deoarece aceste aspecte riscau sa ramana doar simple cuvinte pe o hartie, CPNT-istii initiaza in 1994, proiectul Piatra Craiului – Parc National. Prima etapa a proiectului s-a derulat in perioada 17 iulie – 10 septembrie 1995. Atunci, 60 de membrii CPNT au participat la igienizarea si amenajarea ecologica a versantului nord-vestic din masivul Piatra Craiului. A II-a etapa a programului a reprezentat-o masa rotunda cu tema: “Piatra Craiului – Parc National”. Aici s-au stabilit prioritatile de colaborare intre autoritatile locale, institutiile academice si ONG-uri, privind punerea in aplicare a proiectului.
A III – a etapa are ca scop organizarea unei tabere de refacere a marcajelor, mijloacelor de orientare in versantul nord-vestic al masivului. tabara se desfasoara in perioada 21 iulie – 3 august 1996. Acest proiect ambitios al CPNT-ului poate dura cativa ani.
Speram ca in etapele viitoare, CPNT-ul sa fie sprijinit mai mult de factorii cointeresati, in acest proiect. Cu gandul ca munca lor nu va fi in zadar, studentii CPNT-isti multumesc tuturor celor care i-au sprijinit.