Este poate puţin prea devreme pentru a pune un titlu mai inspirat acestui articol, dacă îl pot numi aşa, dar inspiraţia şi toată concentrarea mea au fost aproape consumate timp de trei săptămâni, cât a durat expediţia.
Scopul acesteia a fost fotografierea zonei alpine din jurul celui mai înalt vârf din Alpi, Mont Blanc – 4810m. La expediţie au participat patru fotografi, Mihai Moiceanu, care a fost şi organizator, Octavian Chende, ambii colegi de la Fotoclub Exdeco, Paul Alboteanu şi cu mine. Personal m-am alăturat destul de târziu echipei datorită lipsei fondurilor, problemă ce a fost rezolvată în cele din urmă prin bunăvoinţa şi prin ajutorul unor parteneri de încredere.
Tabăra de bază a fost în localitatea Chamonix, de unde plecam pentru o zi sau două pe câte un traseu. În total au fost făcute cinci ture, în masivul Mont Blanc şi în rezervaţia naturală Aiguilles Rouges. Prima dintre ele, de două zile a avut ca ţintă apusul şi răsăritul soarelui la două lacuri, Blanc şi Cheserys. Vremea a fost foarte bună, iar fotografiile făcute în aceste două zile sunt printre cele mai bune ale întregii expediţii. Tot în aceste două zile am avut şi prima experienţă interesantă în privinţa fotografiatului faunei specifice. Un pui de marmotă şi un mascul de capră Ibex ne-au lăsat să ne apropiem la câţiva metri şi să realizăm portrete de excepţie. Următoarea tură a fost într-o zi mai capricioasă, la parcul de animale Merlet şi prin cheile Dionaz. Printre alternanţe de ploaie şi soare am reuşit şi aici să facem fotografii interesante cu animale, la colecţie alăturându-se capre negre, mufloni, căprioare şi cerbi. Ne aştepta încă o zi de vreme închisă, aşa că am mai mers într-o tură nu foarte spectaculoasă, dar interesantă. Am traversat pe la bază Aiguilles des Chamonix, între Lac Bleu şi gheţarul Mer de Glace. A fost primul contact cu gheţarul şi în acelaşi timp o perspectivă interesantă către pereţii imenşi de granit ce formează Aiguilles des Chamonix. Următoarele două zile urmau să fie cele mai interesante şi mai tehnice, cu mers numai pe gheţar şi cu o noapte petrecută la peste 3500m altitudine. Telecabina ne-a purtat până pe Aiguilles du Midi, de unde am coborât pe o cornişă până în Col du Midi 3532m, unde am instalat cortul. A urmat o tură pe Vallee Blanche şi pe un vârf de 3613m ce ofereau perspective bune de fotografiat către Mont Blanc du Tacul, Glacier du Geant sau Grandes Jorasses. După o noapte în care oboseala şi altitudinea nu prea ne-a lăsat să dormim, răsăritul de soare ne-a răsplătit cu o lumină foarte bună de fotografiat, ce ne-a ţinut în frigul de dimineaţă câteva ore bune. Mulţumiţi am coborât din nou în Chamonix, arşi de soare şi cu cardurile aparatelor pline. Următoarea zi am urcat din nou în Aguilles Rouge pentru o tură. Paul a coborât cu parapanta, în timp ce noi am traversat cealaltă parte a rezervaţiei, pe care nu o văzusem în primele zile. Şi de această dată am avut parte de o şedinţă foto interesantă, o capră Ibex cu puiul ei ne-au oferit un spectacol pe cinste. Seara, întregul abrupt al Mont Blanc-ului s-a colorat în roşu, parcă pentru a îşi lua rămas bun, următoarea zi urma să plecăm către casă, cu o scurtă excală la Zermatt, să pozăm şi celebrul Matterhorn. Tura de aici a fost mai puţin prolifică, vremea nefiind foarte generoasă. Am făcut doar două ture, una mai lungă pe Oberrothorn 3400m, un punct bun de panoramă cu vedere atât către Matterhorn 4478m, cât şi către Monte Rosa, cu vârful Dufour 4634m, cel mai înalt din Elveţia, iar cealaltă mai scurtă şi mai puţin spectaculoasă în împrejurimile Zermatt-ului.
Expediţia s-a încheiat cu succes (6-27 septembrie 2006); am adus acasă peste 1000 de fotografii, dar şi amintirea unor locuri extraordinare. Următoarele luni vor veni cu o expoziţie foto şi cu o videoproiecţie şi de ce nu, cu noi planuri, pentru noi locuri interesante de explorat şi de fotografiat.
Dan Dinu – Dincolo de Imagine
Partener principal: GRINERO – Codlea – Braşov
Parteneri: PIRAMIDAL COM
INTERACTIV
CPNT – Braşov
DINCOLO DE IMAGINE