Organizatii pentru tineret:
Clubul pentru Protectia Naturii si Turism
C.P.N.T. a luat nastere in 1973 si, initial a avut ca scop refacerea marcajelor traseelor turistice din judetul Brasov. In 1994 capata personalitate juridica. Din anul infiintarii si pana in prezent acest club activeaza in cadrul Casei de Cultura a Studentilor. Despre actiunile si proiectele sale am aflat de la Florin Voicu, vicepresedintele C.P.N.T.:
"Pentru cei care nu va cunosc, in general, care sunt actiunile obisnuite ale clubului din a carui conducere faci parte?"
"Ca obisnuinta, in fiecare saptamana se face cate o excursie in muntii din jur, iar la sediu, in fiecare miercuri, proiectii de diapozitive, filme de turism si ecologie. Organizam tabere de initiere schi si alpinism pe timp de iarna, iar vara patrulari, actiuni ecologice in rezervatii naturale: Tampa, Poiana Narciselor, Piatra Craiului'."
"Pentu ca ai vorbit despre Piatra Craiului, poti da cateva detalii despre ce s-a intamplat acolo in vara?"
"Actiunea <<Piatra Craiului – Viitor Parc National al Romaniei>> s-a desfasurat in perioada 17 iulie – 20 august si a cuprins 60 de persoane distribuite in doua serii de cate doua saptamani. Scopul principal a fost igienizarea masivului si s-a reusit scoaterea de langa refugii a peste 6 tone de cutii de conserve si resturi menajere. Pe langa efortul fizic de a curata gunoaiele de la inaltimea de peste 1500 metri, s-au facut patrulari pe traseele pentru turisti. S-au impartit pliante despre viata muntelui si s-a incercat educarea turistilor bazandu-ne pe puterea exemplului personal. Problema a fost ca lumea ne-a inteles gresit, ideea de viitor parc national a speriat pe multi si de aici au aparut o serie de aspecte negative, ce tin mai ales de mentalitate si mentalitatea se schimba greu, un asemenea tip de educatie ar trebui inceput de jos, de la copii."
"De ce ati ales Piatra Craiului?"
"Pentru ca acolo se gasesc cateva endemisme (specii care se gasesc numai in aceasta zona). Din speciile ocrotite de lege mai mult de jumatate se afla in masiv: Garofita Pietrii Craiului, Crucea Voinicului, Tisa. Noi doar atragem atentia si ne implicam atat cat ne tine plapuma, incercam sa pastram o linie a igienizarii si vom avea ca invitati geologi, botanisti."
"Ce planuri importate aveti?"
"Sper sa introducem masuri restrictive in Piatra Craiului. Nu vom interzice accesul, dar vrem sa se respece regulile, vrem sa convingem lumea sa nu faca mizerie, sa nu taie copacii. Un alt plan este crearea unor garzi care sa supravegheze respectarea regulilor in rezervatie."