Afirma dl.Gheorghe Lupu, primarul orasului Zarnesti

Domnule primar, cum vedeti astfel de actiuni si ce parere aveti despre proiectul CPNT : 'Piatra Craiului – Parc National' ?
Ma bucur ca exista astfel de cluburi de protectia naturii si a mediului inconjurator, pentru ca functionarea lor este este o necesitate. Ele vin cu idei si cu fapte : igienizari, refaceri de trasee, deci lucruri care sa ajute la dezvolatrea turismului in zona noastra. Initiativa CPNT este laudabila. Ce fac ei este munca patriotica. Acesti studenti, care sunt plini de generozitate in actiunile lor, depun o munca titanica. Pentru ei a fost o lupta extraordinara sa gaseasca sprijin material. A fost un adevarat tur de forta sa obtina fonduri, sa organizeze tabara si apoi sa munceasca in conditii nu tocmai usoare. Dupa cum am mai spus, este o munca patriotica, ei nu castiga nimic, material vorbind, la acest proiect, astfel incat, intr-un viitor apropiat, zona Plaiul Foii sa devina un centru de atractie pentru o mare parte a turistilor. Vrem sa popularizam frumusetile Zarnestiului. Sunt frumuseti unice in Romania si in Europa. Sunt peisaje particulare Zonei. Ele merita vazute de orice turist din Romania si din strainatate.
Stim ca bugetul local este mic, dar cum ajutati material CPNT-ul ?
Cu bugetul de austeriate pe care-l avem, nu ne putem lauda ca ajutam cu bani. Nu sunt prevazute fonduri pentru astfel de actiuni. Dupa cum stiti, orice alocare de bani din alta parte se numeste deturnare de fonduri, potrivit legislatiei actuale. In schimb, am aranjat cu diferiti amici si patroni sa-i ajutam pe CPNT-isti cu transpotrul painii. Ne-am gandit ca este obositor pentru ei sa merga 12 km, de la Zarnesti la Plaiul Foii si inapoi. Un transport de paine il vom sponsoriza chiar noi, prin acesti patroni. Vom asigura un tomberon pentru resturile menajere si gunoaie. Acest tomberon va fi adus in tabara. Tot noi vom asigura transportul tomberonului la locul de depozitare a resturilor menajere, cel putin o data pe saptamana. Dupa cum vedeti, ii sprijinim dupa posibilitati. Puterea locala le va acorda tot sprijinul moral si pe cat posibil material. Vom raspunde pozitiv la orice actiune a CPNT-istilor.
De la Consiliul Judetean credeti ca vor veni fonduri speciale pentru acest gen de proiecte ?
Daca nu cred, sper. Imi doresc sa obtinem asemenea fonduri. Fara bani nu se poate face nimic. Nu toata lumea este dispusa sa de bani pentru actiuni ecologice. Daca vom gasi intelegerea la Consiliul Judetean, pentru fonduri, atunci asemenea actiuni vor fi mult mai ample. Trebuie sa inteleaga ca astfel de initiative sunt in beneficiul localitatii Zarnesti si al judetului Brasov.
Se pare ca pe turisti ii sperie notiunea de "Parc National". Asa este ?
Cred ca da. Eu zic ca nu trebuie sa ii sperie. Parc National nu inseamna interzicerea turismului, ci o invitatie in aceasta zona pentru a o vedea. Dar o invitatie la un turism civilizat, in regulile bunei convietuiri. In nici un caz un turism al degradarii si devastarii.
Vor reusi aceste actiuni sa schimbe mentalitatea turistului roman fata de mediul inconjurator ?
Eu as fi bucuros sa reusim sa schimbam comportamentul turistilor. Daca sunt in mijlocul naturii, asta nu inseamna ca trebuie sa distruga si sa devasteze. Insa trebuie educati in acest sens, de a proteja natura. La noi este binevenit oricine, daca se comporta civilizat. Speram ca intr-un viitor apropiat sa cream un punct de control la intrarea in Plaiul Foii, unde sa le fie inmanate pliante si sa fie informati ca trebuie sa protejeze natura, care a fost generoasa cu orasul Zarnesti. Toate aceste lucruri nu pot decat sa ajute la mentinerea curateniei si la protejarea acestor frumuseti, de care trebuie sa se bucure toti.
Pentru viitor aveti preconizate investitii ?
Da. Vrem sa asfaltam drumul de la Zarnesti la Plaiul Foii si sa punem tomberoane permanente. Dar fara bani nu se poate face nimic. Lansez tuturor oamneilor cu bani, invitatia de a investi in zona noastra. Noi le vom pune la dispozitie terenuri si le vom crea cadru legislativ. Aici se pot construi cabane de vacanta, partii de schi si altele.
Cateva cuvinte de incheiere…
Ma bucur ca ziarul duneavoastra se intereseaza de orasul nostru si de asemenea actiuni. Doar in colaborare cu mass-media putem sa popularizam initiativele de acest gen.