Articol aparut in Transilvania Expres, miercuri, 22 mai 1996

Sub deviza "Salvati narcisele de la Dumbrava Vadului!", Asociatia de Tineret din Romania pentru Ocrotirea Naturii "ECOS" a organizat in perioada 18-20 mai, o ampla actiune prin intermediul careia s-a incercat temperarea turistilor care an de an devasteaza Dumbrava cu Narcise. La aceasta manifestare au luat parte si reprezentanti ai Clubului pentru Protectia Naturii si Turism, ai organizatiei Cercetasii Romaniei si ai Agentiei pentru Protectia Mediului din Brasov, carora li s-au alaturat forte de ordine, respectiv politisti, jandarmi si padurari, reusindu-se astfel sa fie sopata mai mult decat in anii trecuti distrugerea unui adevarat miracol al naturii, unic in tara.
Tinerii ecologisti au intentionat, prin intermediul unor benzi rosii, ca este interzis accesul in rezervatie, iar prin intermediul unor pliante, au incercat sa aduca la cunostinta celor prezenti importanta protejarii aceste zone.

Poienele cu Narcise de la Dumbrava Vadului, cu o suprafata de aproximativ 400 ha, au fost declarate rezervatie (botanica) naturala in 1964, fiind incadrata ca arie protejata in care conservarea se realizeaza
prin interventii active.

Frumusetea locului a atras an de an mai multi turisti, insa acestia au tinut sa lase intotdeauna urme dureroase prin ambitia lor de a pleca cu un buchet de narcise in mana. Acest comportament turistic a facut ca in timp numarul de plante sa se restranga, deoarece ruperea prematura a florilor a determinat cresterea unor exemplare fara sanse de supravietuire. Astfel, in 1994, Comisia Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Romane, Agentia de Protectia Mediului si Romsilva au hotarat interzicerea accesului publicului in rezervatie pentru o perioada de 5 ani, in ideea de a ajuta conservarea ecosistemului periclitat.
Ecologistii care au activat in zona la sfarsitul saptamanii trecute au considerat ca Primaria comunei Sercaia a determinat producerea aglomeratiei in Dumbrava, prin anuntarea in mod ostentativ a desfasurarii unei serbari campenesti, desi in zona este interzis.

Cristina ANTONIE