Articol aparut in "Obiectiv" – 26 aprilie 2004

Asociaţia EcoPlus Braşov şi Clubul pentru Protecţia Naturii şi Turism (CPNT), parteneri ai proiectului intitulat „Flora Tâmpei şi Treptele Iui Gabonyi", care este finanţat de „Fundaţia pentru Parteneriat" din Miercurea Ciuc – Environmental Partnership Foundation, a derulat sâmbătă 24.04.2004 o amplă acţiune de colectare de deşeuri , la care au mai partjcipat membrii asociaţiei „Floare de colţ", liceeni braşoveni de la mai multe licee printre care Liceul de Ştiinţe ale Naturii, Liceul Silvic şi Liceul de Informatică, precum şi doi reprezentanţi activi ai asociaţiei Peace Corps din SUA . Peste optzeci de voluntari, echipaţi cu saci şi mănuşi, au strâns deşeurile din zonă Şaua Tâmpei, de pe vârf, din împrejurimile restaurantului, ca şi de, pe potecile turistice. Timp de 10 ore, participanţii, în marea lor majoritate tineri, au muncit intens şi au reuşit să colecteze circa 30 m3(2 tone ) de deşeuri în peste 200 de saci. Aşa cum anunţam vineri în paginile ziarului Piaţa Sfatului ar fi trebuit să îi şocheze ieri pe ţoţi cei care ar fi trecut prin zonă, deoarece intenţia organizatorilor a fost ca aceste deşeuri să fie expuse pentru două ore în piaţă pentru a fi văzute de braşoveni în scopul conştientizării acestora asupra necesităţii adoptării unui comportament ecologic. în jurul fântânii arteziene din mijlocul pieţei ar fi trebuit să troneze un impresionant munte de gunoi adunat de câţiva oameni inimoşi de pe aleile Tâmpei şi din împrejurimi.

A fost adunată doar o treime din deşeurile existente
Din păcate-braşovenii nu au avut parte de ceea ce, aşa cum şi-au dorit organizatorii, ar fi trebuit să fie o conştientizare a oamenilor asupra pericolului, reprezentat de deşeurile şi mizeria lăsată în urmă de turişti, şi asta nu pentru că mizeria ar fi lipsit cu desăvârşire de pe Tâmpa, dimpotrivă, ci pentru că autorităţile au stopat această acţiune pentru că nu întrunea „miile" de aprobări de care ar fi avut nevoie. Deşi membrii celor două asociaţii au obţinut numeroase aprobări de la Primărie, Jandaimeria Braşov a interzis această acţiune deoarece nu o obţinuseră şi pe cea pentru organizarea unei adunări publice. Totuşi, ieri, la ora 11.00, a fost prezent în Piaţa Sfatului un vehicul încărcat cu o parte din deşeurile colectate, iar organizatorii, deşi nu au putut arăta braşovenilor adevărata dimensiune a eforturilor lor, au putut prezenta presei informaţii asupra evenimentului.
„Majoritatea deşeurilor de pe Tâmpa sunt produse de turişti «needucaţi», care, după ce vin la iarbă verde, uită să ia şi resturile, cu ei… ambalaje de plastic, pet-uri, sticle, cutii de conserve, ambalaje de hârtie. Toate acestea nu sunt biodegradabile, adică nu se descompun şi vor rămâne în starea în care sunt pentru perioade foarte mari de timp, reuşind să strice peisajul, astfel că în loc să admirăm o pajişte înverzită, vom admira urmele trecerii altor turişti , mai puţin educaţi. Dorim să mulţumim tuturor participahţilpr pentru munca depusă, dar şi angajaţilor de la Telecabina Tâmpa şi de la Restaurantul Orizont pentru ajutorul dat acestei acţiuni", a declarat Veneţia Sandu, reprezentanta Asociaţiei Eco-Plus Braşov.
Intenţia celor două asociaţii este să mai organizezeastfel de acţiuni, deoarece numai oparte (aproximativ o treime) din deşeuri a fost colectată şi să facă un apel către turişti să fie mult mai atenţi şi mai conştienţi referitor la locul în care îşi lasă resturile şi la mediul în care trăiesc.

[Cătălin GALL] 

Descarca articolul original