Articol aparut in Transilvania Expres, luni, 23 iulie 2001

In perioada 20 iulie-3 august, Clubul studentesc pentru Protectia Naturii si Turism (CPNT) Brasov, in colaborare cu administratia Parcului National Piatra Craiului, organizeaza o actiune de igienizare si refacere de marcaj turistic in zona cabanei Plaiul Foii, a refugiilor Spirlea si Grind. In paralel cu aceasta se urmareste constientizarea turistilor care strabat zona, in legatura cu protejarii faunei, florei si peisajului Masivului Piatra Craiului, mai mult de jumatate din speciile endemice ocrotite prin lege aflandu-se in acest areal: floarea-de-colt, ghintura galbena, bulbucii de munte, smirdarul, iedera si garofita Pietrei Craiului. Tot aici, in zona marilor abrupturi, intalnim elemente de fauna declarate monumente ale naturii cum ar fi: rasul, capra neagra, cocosul de munte si acvila.

Omul nu are o situatie privilegiata in natura

Clubul pentru Protectia Naturii si Turism, infiintat pe langa Casa de Cultura a Studentilor din cadrul Universitatii "Transilvania" Brasov, isi desfasoara activitatea in doua mari directii: turism ecologic si protectia mediului – educatie ecologica. In acest scop a realizat actiuni de patrulare in rezervatiile naturale din tara impreuna cu agentiile de specialitate (Agentia pentru Protectia Mediului, ECOS, OSS-Silva), de popularizare a educatiei ecologice in liceele din Brasov, unde s-au prezentat materiale ecologice (diapozitive si filme documentare) si, nu in ultimul rand, peste 25 de tabere de refacere a marcajelor, mijloacelor de orientare si adaposturilor turistice in toti muntii judetului Brasov.
Taberele au fost organizate in colaborare cu echipele Salvamont din Brasov, Predeal, Sacele, Rasnov, Zarnesti si Victoria, finantarile fiind asigurate de primariile oraselor respective. Astfel. au fost construite si reamenajate 13 refugii de creasta, poduri si podete peste rauri si torente, peste 2500 de kilometrii de poteca turistica si mai ales, s-au fixat cabluri de sustinere in zonele stancoase si stalpi de orientare montana.
Cu fiecare actiune se incearca "sa se vindece ranile pricinuite de pseudo-turisti" care, prin gesturi necugetate, lasa urme adanci in viata muntilor. Multi dintre montaniarzi escaladeaza muntele din pasiune pentru ascensiune, pentru recreere si distractie, dar lasa in urma conserve goale, pungi, hartii, resturi, distrug refugiile si marcajele, isi "aleg" suveniruri dintre florile ocrotite de lege.
Acestia trebuie sa inteleaga, in cele din urma, ca omul nu are o situatie privilegiata in natura, ci, ca orice fiinta, depinde de ea.